Hoppa till huvudinnehåll

Ungpride i Helsingfors trivs bra i ny ungdomslokal

Handtryck i regnbågens alla färger på en vit bakgrund.
Ungpride fick ny lokal i höstas. Handtryck i regnbågens alla färger på en vit bakgrund. Bild: Mostphotos pyssel,förskolan,Händer,Regnbågens färger,Regnbågsflaggan,könsneutralt äktenskap,regnbågsfamiljer

Där Ungpride i Helsingfors tidigare har varit utspridd över hela stan med Luckan som främsta hem, kan föreningen nu glädja sig över den helt nya och egna lokalen i Sörnäs.

- Ungdomarna ville helt enkelt ha en fast plats som är mera än ett eget, mysigt vardagsrum, berättar Tobias Larsson från Ung Pride.

De delar utrymmet tillsammans med HeSetas finskspråkiga ungdomsgrupp.

- Det finns många orsaker till att regnbågsunga behöver ett eget ställe att vistas på. Samhället är väldigt heteronormativt och inbjuder på så sätt att vara som alla andra. Då kan det vara skönt som HBTQI att ha ett ställe där det är man själv som är normen, säger Larsson.

tobias larsson
Tobias Larsson jobbar med regnbågsunga. tobias larsson Bild: Yle/Helena von Alfthan tobias larsson

Regnbågsunga i Helsingfors gjorde tidigare på våren ett ungdomsinitiativ till beslutsfattarna där de redogjorde för behovet av ett eget ställe.

- Vi behöver ett ställe där vi kan sitta och reflektera över vår egen verklighet, vilka vi är och hurdana vi vill vara. Det är mycket lättare på ett ställe man själv kan lägga tonen och färgen på, förklarar Tobias Larsson.

Nicole Stambej på Åland Pride
Nicole Stambej jobbar som ungdomsarbetare på Ungpride Nicole Stambej på Åland Pride Bild: Yle/Oskar Koivumäki nicole stambej

De unga träffas visserligen med jämna mellanrum, men på torsdagar möts de regelbundet i den nya lokalen.

- Vi har jättemycket diskussionsövningar, vi pratar till exempel om vad det innebär att tillhöra en sexuell minoritet och så övar vi på att berätta om oss själva, säger Larsson.

Ung Prides utrymmen i Sörnäs.
Ung Pride är nöjda med sitt nya utrymme. Ung Prides utrymmen i Sörnäs. Bild: Yle / Petter Blomqvist sexuella minoriteter,Ung Pride

- Ungdomarna har hittat hit någorlunda bra. Vi har varit verksamma i två och ett halvt år redan och det var nog lite lättare att hitta till Luckan i Kampen. Jag hoppas att flera i framtiden också hittar hit till Sörnäs, säger ungdomarbetare Nicole Stambej.

Läs också