Hoppa till huvudinnehåll

Bilskoleförbundet reagerar på klagomål om bilskola: "Finns inget behov av att röra eleven"

En ung kvinnas händer vid ratten på en bil med en äldre mans händer som gestikulerar från passagerarsätet.
Trafiklärare vid den utpekade bilskolan brukade, enligt flera vittnesmål, lägga handen på elevers lår när de ska gasa mera. En ung kvinnas händer vid ratten på en bil med en äldre mans händer som gestikulerar från passagerarsätet. Bild: Mostphotos bilskolor,körundervisning,körkort,bilar,Driving School,instructor

Bilskoleförbundet ska nu kontakta den bilskola Yle Huvudstadsregionen berättat om, där lärare tagit på elever och ställt frågor om deras sexliv. Enligt förbundets etiska regler finns det aldrig en orsak för en trafiklärare att röra en elev.

Bilskoleförbundet har fått flera klagomål om bilskolan. Klagomålen har skickats in under de senaste veckorna fastän händelserna skett tidigare. De vittnesmål Yle Huvudstadsregionen tagit del av har ägt rum under hela 2000-talet.

– Vi ska nu kontakta bilskolan. Vi kan inte godkänna sexuella trakasserier, säger Bilskoleförbundets ordförande Jarmo Jokilampi.

– Det är synd att klagomålen kommer så sent. Vi önskar att det här kommit fram när det hände, även om det är förståeligt att det inte alltid sker, säger Jokilampi.

Jokilampi säger att Bilskoleförbundet kan säga upp en medlem som inte följer de etiska reglerna.

Ordförande för Nylands bilskoleförening: Vi har ett speciellt ansvar

Helen Högström som är ordförande för Nylands bilskoleförening säger att det råder nolltolerans mot beröring av elever.

– En trafiklärare är en auktoritet och kunden är ofta ung. Vi har ett speciellt ansvar, säger Högström.

Enligt de etiska anvisningar som gäller för trafiklärare råder det nolltolerans mot beröring av eleverna. Detta på grund av lärarens roll som auktoritet och att alla har olika uppfattningar om var gränsen går.

Flera kvinnor vittnar om att lärare vid en bilskola i huvudstadsregionen vidrört dem på låren och kommit med opassande frågor om deras sexliv.

Enligt tidigare elever vid bilskolan har lärare tagit dem på låret när de ska trycka mer på gasen.

– Det finns inget behov av att röra eleven. Läraren har egna pedaler och kan på det sättet reagera i farliga situationer. Och man kan alltid förklara saker genom att tala, säger Helen Högström, ordförande för Nylands bilskoleförening.

Läraren är en auktoritet

Högström har varit med om att ta fram de etiska anvisningarna, och säger att alla människor reagerar olika på beröring. Därför anses det bäst att undvika fysisk kontakt.

– För en del människor kan det kännas okej att till exempel ge en kram när man har klarat körprovet. Men eftersom man aldrig vet hur den andra människan tar det tycker jag att det bästa sättet är att bara skaka hand.

En trafiklärare vid den utpekade bilskolan har försvarat sig med att eleven ska säga till om hen inte vill bli vidrörd, men Helen Högström anser att det inte fungerar på grund av lärarens auktoritetsställning.

– Det fungerar inte på det sättet. Det är frågan om unga människor och äldre lärare är i en auktoritetsställning. Eleven säger ofta inte till, även om det inte känns okej. Läraren borde därför veta vad man får och inte får göra och vad man kan prata om, säger Högström.

Läs mera:

Kvinnor vittnar om trafiklärare som rör dem, ber dem ut på öl och frågar om sexliv: "Han uppmanade mig fundera på att vara otrogen"

Flera kvinnor vittnar om en bilskola i huvudstadsregionen där manliga lärare tar de kvinnliga eleverna på lår och axlar och ställer detaljerade frågor om deras sexliv. Dessutom har en lärare frågat en minderårig elev om hon vill komma på öl. En trafiklärare svarar: Har förklarat för dem att det är något jag gör och om de inte tycker om det så säg till.

Läs också