Hoppa till huvudinnehåll

Finländska skidskyttar stötte på defekta provtagningsrör under dopningstest – ”Oerhört allvarligt”

Dopningsprover.
Provtagningsrör (arkivbild). Dopningsprover. Bild: EPA doping

Enligt Yle Urheilus uppgifter gav flera skidskyttar dopningstest i bristfälliga provtagningsrör under världscupsdeltävlingen i Hochfilzen. Enligt olympiska kommitténs ansvariga läkare var idrottarnas rättskydd i farozonen.

De finländska skidskyttarna stötte på defekta provtagningsrör under dopningstesterna i Hochfilzen under veckoslutet. Problemet var att korkarna inte gick fast som de skulle, utan kunde öppnas igen efter att man stängt dem.

– Dopningstesterna hade samlats in helt protokollenligt. Då märkte vi att det knackande ljudet som ska höras då man stänger korkarna inte hördes, berättar Maarit Valtonen, ansvarig läkare för Finlands olympiska kommitté för Yle Urheilu.

Idrottarnas lyhördhet och Valtonens närvaro ledde till slut till att dopningstesterna genast kunde ogiltigförklaras.

– Det hör till idrottarens ansvar att se till att provtagningsröret stängs som det ska och att man inte får öppna det igen. Idrottaren i fråga insåg att något inte stämde och kallade in hjälp, berättar Valtonen.

– Vi testade flera rör från samma uppsättning, och inga fungerade som de skulle. Men då vi tog fram helt nya provtagningsrör fungerade de som vanligt och vi kunde gå vidare. Lärdomen är att man ska genomföra hela provtagningsprocessen med omsorg, fortsätter hon.

Ansvaret för provtagningen faller alltid på idrottaren, och Valtonen hoppas att alla nu inser att man måste vara på sin vakt. Enligt henne var antidopningskontrollanterna i Hochfilzen förstummade av incidenten – de hade aldrig stött på något liknande tidigare.

"Liknande incidenter skadar hela antidopningsväsendet"

Med tanke på idrottarens rättskydd är fallet allvarligt, påpekar Harri Syväsalmi från Finlands center för etisk idrott SUEK.

– Det här är oerhört allvarligt och beklagligt. Det är en väsentlig del av hela processen att provtagningsrören ska vara pålitliga och säkra. Det handlar om hela antidopningsverksamhetens legitimitet, säger Syväsalmi.

Syväsalmi påpekar att det var provtagningsrören som manipulerades under OS i Sotji, och att tillverkaren efter det vidtagit åtgärder för att göra rören ännu säkrare. Det är ändå inte helt klart vilken tillverkare som producerat rören som användes i Hochfilzen.

Enligt Syväsalmi testas alla rör som är i bruk i Finland före de används och således ska samma incident inte kunna äga rum här. OK-läkaren Valtonen har också lämnat in en officiell utredningsförfrågan och provtagningsrören från Hochfilzen har skickats vidare till det internationella förbundet.

– Det finns alltid en chans att något går fel, hur säkra de än borde vara, säger Valtonen.

Artikeln baserar sig på texten Suomalaiset ampumahiihtäjät törmäsivät viallisiin dopingnäytepulloihin – urheilijan oikeusturva vaarassa av Yle Urheilu / Nina Vanhatalo.

Läs också