Hoppa till huvudinnehåll

Köpman i Jakobstad: Enkelriktade gator i centrum minskar kundflödet i butiken

Rådhusgatan i Jakobstad är enkelriktad vid torgets nedre del
Rådhusgatan är enkelriktad vid torgets nedre del. Rådhusgatan i Jakobstad är enkelriktad vid torgets nedre del Jakobstad

K-köpman Aki Salminen bedömer att antalet kunder minskat med 10-15 procent efter att några gator i centrala Jakobstad enkelriktades. Det finns enligt Salminen en direkt koppling mellan de här två sakerna.

Det är speciellt under tidig morgon och eftermiddagen som kundbortfallet märks.

Bil- eller fotgängarstad

Planeringen styr centrum av Jakobstad allt mera i riktning mot att bli en fotgängarstad och bland handelsmännen är inte alla riktigt glada åt den utvecklingen.

- Själv har jag inte hört en enda positiv kommentar över de enkelriktade gatorna. Det är så svårt att komma med bil till centrum. Det borde vara enkelt att köra bil till centrum och genom centrum, säger köpman Aki Salminen.

- Man vet inte riktigt hur man skall köra i centrum, det är så många enkelriktade gator.

City - gruppen har inte nåtts av kritiken

City - gruppen och dess verksamhetsledare Camilla Nyman har inte direkt nåtts av den här kritiken mot de enkelriktade gatorna i centrum. City - gruppen samlar köpmännen i centrum och skall ta tillvara deras intressen.

Verksamhetsledare Camilla Nyman vid Citygruppen i Jakobstad
Verksamhetsledare Camilla Nyman vid Citygruppen i Jakobstad. Verksamhetsledare Camilla Nyman vid Citygruppen i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,köpcentrum,camilla nyman

- Den feedback vi har fått på de enkelriktade gatorna är att det har blivit svårare för varutransporter, det är den enda negativa feedback vi fått. Det har blivit bökigare och stökigare, säger Camilla Nyman.

Ingen betalparkering ovan jord

Citygruppen motsätter sig att parkering ovan jord skulle kosta och bli ett styrmedel för att få bilisterna ner i den underjordiska parkeringen under torgets västra del.

- När det gäller korttidsparkering håller vi hårt fast vid att vi behöver en andningspaus. Parkeringen bör i varje fall inte bli avgiftsbelagd i Jakobstads centrum.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten