Hoppa till huvudinnehåll

Mannen och kampen mot flinten

Programledare Sigurd Kongshøj Larsen i frisörsstolen.
Programledare Sigurd Kongshøj Larsen i frisörsstolen. Programledare Sigurd Kongshøj Larsen i frisörsstolen. Bild: Bull House Media Yle Fem,dokumentärprogram,Sigurd Kongshøj Larsen

Hurudan är en riktig karl? Kan han använda skönhetsprodukter och tillbringa timmar framför spegeln? Allt fler män satsar allt mer pengar på att förbättra sitt utseende, och störst fokus sätts på flinten. Dokumentären Mannen och månen tar en närmare titt på fenomenet.

Friheten att ändra sitt liv och utseende har blivit allt större, och det är något många män tänker utnyttja - speciellt när det kommer till skallighet.

Men hur skall en man egentligen var? Skall han vara grottmänniska eller pilot? Skall han vara skallig och ha skägg, eller skall han kanske skuffa barnvagn och dricka latte? "Reglerna" för hur en man skall vara är svåra att definiera i en tid när kön, skönhet och mansrollen omdefinieras.

Nya tider betyder också att männen inte passivt måste sitta och titta på när vikarna i håret blir allt djupare och flinten allt kalare. Det transplanteras, vårdas och satsas pengar som aldrig förr på män och deras hår.

Sigurd Kongshøj Larsen är drygt 30 och gillar inte sin allt kalare hjässa även om han inser att det inte heller är världens största problem.

I dokumentären Mannen och månen beger han sig ut för att träffa män, frisörer och läkare samt bläddra i historiska dokument för att belysa kopplingen mellan hår och manlighet.


Orginaltitel: Manden og månen (Danmark 2016)
30 dagar på Arenan

Produktion: Bull House för DR / Nordvision

Nyligen publicerat - Yle Fem