Hoppa till huvudinnehåll

Nu säljs lustiga huset på Borgbacken

Lustiga huset Vekkula på Borgbacken.
Auktionen av Vekkulas interiör har inletts. Lustiga huset Vekkula på Borgbacken. Bild: Yle / Ted Urho Borgbacken,borgbacken lustiga huset

Nöjesparken Borgbacken i Helsingfors inleder i dag auktionen på delar från det gamla lustiga huset, Vekkula. Intäkterna från försäljningen går till barnskyddsarbetet.

- Vi säljer de delar som var möjliga att ta lös. Det finns inget utgångspris, utan det sista ropet är den summa som gäller, berättar Borgbackens vd Pia Adlivankin.

Till salu finns bland annat de rörliga trapporna, hängbron, den motoriserade rörliga tunnan, ubåtens kajuta och pelarna i spegelsalen.

Stort intresse för auktionen

- Intresset har varit mycket stort. Hela november har folk ringt och frågat när auktionen ska börja. Vi undrar nog lite att vilka sorts personer det är som vill köpa de här delarna, säger Adlivankin.

Köparen måste själv kunna montera de delar de köper.

- Jag tror det främst är föreningar och företag som kommer att delta i auktionen. Kanske de doneras sen till daghem eller något åt det hållet, berättar vd Pia Adlivankin.

Framtiden intresserar

Förslag till vad om ska finnas i det nya lustiga huset har regnat in under höstmånaderna.

- Vi har fått in tusentals förslag via webben. Folk vill ha ännu längre rutschkana, sneda rummet och rörliga trappan. Det här är element som de vill ha kvar.

Allting som kommer till nybygget kommer att vara nytt.

- Det är nog ingen idé att återanvända delar av det gamla Vekkula. Alla delar finns att få som nya, allra högst kan vi lägga in några dekorativa detaljer från förr, berättar Adlivankin.

Vekkula blev klart år 1961 och efter förra säsongen beslöts det att riva det gamla huset och bygga ett nytt.

Läs också