Hoppa till huvudinnehåll

Ökad autonomi för Korsika

Korsikaner viftar med egen flagga inför regionalvalet
Korsikaner viftar med egen flagga inför regionalvalet Bild: OLIVIER SANCHEZ Korsika

Gilles Simeoni som leder nationaliströrelsen "För Korsika », "Pè a Corsica" fick hela 56 % av rösterna under söndagen, vilket innebär en förkrossande seger.

Valdeltagandet var dock lågt, endast 52,6 procent av de 234 000 röstberättigade tog sig till valurnorna i den sista och avgörande omgången

På ön Korsika har folk länge närt drömmar om att bryta sig loss från fastlandet Frankrike. Många har varit inspirerade av självständighetsrörelsen i Katalonien.

Även om ökad autonomi främst står på dagordningen förvånades många över nationalistledaren Gilles Simeonis uttalande.

Ledarna för För Korsika-rörelsen Gilles Simeoni och Jean-Guy Talamoni
Ledarna för För Korsika-rörelsen Gilles Simeoni och Jean-Guy Talamoni Ledarna för För Korsika-rörelsen Gilles Simeoni och Jean-Guy Talamoni Bild: OLIVIER SANCHEZ Korsika,Gilles Simeoni,Jean-Guy Talamoni

- Om vi på Korsika om tio år röstar för självständighet, ja, då måste vi bli självständiga. Då bör ingen motsätta sig demokratin, sade Gilles Simeoni i varnande ton efter segern.

Kan sikta på självständighet

- Då bör ingen motsätta sig ett demokratiskt beslut, sade han.

Tills nu har politiska bedömare trott att Simeoni främst vill driva en politik om tydligare autonomi från övriga Frankrike. Planerna är att ökat självstyre ska genomdrivas inom tre år.

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe hälsade honom genast välkommen till Paris för att inleda förhandlingarna.

Ny regionindelning

Tidigare i år genomfördes en reform gällande Frankrikes regionala uppdelning. I och med söndagens valresultat blir det första gången i modern tid som hela Korsika får en gemensam styrande parlamentarisk församling.

Den ska starta den 1 januari 2018.

Sedan 1976 har det i Frankrike inträffat närmare 300 attentat med anknytning till Korsika. Attentatsmännen anses ha samröre med självständighetsrörelser eller med maffian.

Något man ofta ser på husväggarna i Paris, ön Korsika är ritad många gånger större än fastlandet Frankrike.
Nationalister gillar att avbilda Korsika som mycket större än moderlandet Frankrike Något man ofta ser på husväggarna i Paris, ön Korsika är ritad många gånger större än fastlandet Frankrike. Bild: Johan Tollgerdt/Yle Korsika,Autonomi

Christophe Barbier, chefredaktör och politisk analytiker på tidningen L’Express, varnar nu för att mer självständighet på Korsika riskerar att gynna maffian.

Rädsla för attentatsvåg

Andra bedömare räds i sin tur att terroristvågen kommer att öka i och med de korsikanska nationalisternas seger.

Professor Olivier Roy som är specialist på terrorism sedan trettio år, är knuten till CNRS, Frankrikes största statliga forskningsinstitut.

- Politikerna på Korsika kommer främst att vilja förhandla om ökad autonomi med den franska regeringen, säger Olivier Roy som tror att man på Korsika lärt sig något av den katalanska frihetsrörelsen i höst. Han tror därför inte att självständighet står på programmet just nu.

- Så länge förhandlingarna gynnar Nationaliströrelsen, lägger man terrorismen åt sidan på ön, tror han.