Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå satsar på skolcampus

Ett av den finska Päivärinteen koulus skolhus.
Päivärinteen koulus framtid är öppen ännu och politikerna efterlyste klarare besked. Ett av den finska Päivärinteen koulus skolhus. Bild: Yle/Veronica Montén päivärinne

Sjundeå kommunfullmäktige beslutade på måndagen (11.12) att kommunen satsar på ett skolcampus. I praktiken betyder det att man renoverar de delar av skolorna som kan renoveras och bygger nytt där det måste byggas nytt.

Fullmäktige följde långt kommunstyrelsens förslag, men valde ändå en formulering där man ännu tydligare försökte säga vilken linje kommunen väljer.

Dessutom lade man till att man också ska beakta övriga enheter inom bildningen såsom biblioteket när man planerar ett campus.

Det som gör läget lite oklart är att kommunen ännu inte vet vilka delar av de olika skolorna som kan renoveras och vilka som måste rivas.

Kommunfullmäktiges grupper höll en paus under mötet där man diskuterade sig fram till det här nya förslaget. Det omfattades av 24 ledamöter medan tre ledamöter röstade blankt.

Päivärinteen koulu på tapeten

Sjundeå kommun har tre skolor, en svenskspråkig skola och två finskspråkiga skolor.

Aleksis Kiven koulu och Sjundeå svenska skola finns i stationscentrum på varsin sida av Sjundeåvägen som går igenom centrum.

Päivärinteen koulu finns egentligen i norra Sjundeå i kyrkbyn, men har evakuerats till centrum på grund av dålig inomhusluft. Eleverna delar byggnad med de svenska eleverna nu.

Många föräldrar har talat för att Päivärinne ska få finnas kvar i norra Sjundeå, men i de skisser som nu målas upp handlar det om ett skolcampus just vid stationsområdet.

Samtidigt sägs det hela tiden att skolan inte läggs ner utan den fortsätter, men kanske på en ny plats.

Fullmäktigeledamöterna diskuterade frågan och konstaterade att de inte nu i samband med den här frågan kan besluta om skolans framtid. Det måste vara en skild process.

Samtidigt lyfte en del upp att det här ju nog i praktiken innebär att skolan läggs ner.

Vill få in text om Päivärinne

Det fanns politiker som ville ha det inskrivet i beslutet från fullmäktige att framtiden för Päivärinteen koulu ännu ska utredas bättre och mera. Det behövs tydligare kalkyler. I övrigt kunde de omfattade planerna.

De grönas Pia Virta föreslog konkret en textdel om Päivärinteen koulu och mera utredningar. Hon fick understöd av sannfinländaren Paula Tuominen. I slutändan fick ändå Virtas förslag bara fyra röster och förlorade.

Någon exakt slutsumma för campusprojektet finns ändå inte eftersom man som sagt fortfarande utreder vilka delar man kan använda till vad.

Dessutom ska nu också alltså bland annat bibliotekets placering lösas i samband med att ett skolcampus byggs upp i Sjundeå.

Läs mera:

Sjundeå inför det stora skolbeslutet: Vi har redan ett skolcampus säger flera politiker

På måndag står Sjundeåpolitikerna inför ett stort beslut då de ska välja skolhuslösning för framtiden. Förslaget från kommunstyrelsen är inte tydligt utan går att tolka på olika sätt.

Läs mera:

Sjundeå kommunstyrelse vill ha skolcampus

Sjundeå borde få ett fungerande skolcampus. Det föreslår kommunstyrelsen kommunfullmäktige.

Läs också