Hoppa till huvudinnehåll

Sparv vill att både media och herridrottare bär sitt strå till stacken: Jämställdheten inte bara damernas problem

Tim Sparv ropar.
Tim Sparv efterlyser aktioner. Tim Sparv ropar. Bild: imago/Grubisic/ All Over Press Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Yles, SVT:s och NRK:s gemensamma granskning visar att då herrarna tjänar en euro drar damerna in tre cent i genomsnitt. Inom bollsporter är damernas euro värd fyra cent, då man jämför spelarnas inkomster i A-landslagen.

Det är ett problem, säger herrlandslagets kapten Tim Sparv.

– Det är helt klart något vi kan göra bättre. Men tyvärr är det så att det påverkas av utbud och efterfråga. I nuläget är herrlandslaget mer intressant för sponsorer och publiken, säger Sparv till Yle.

Men media spelar en stor roll, menar han.

– Jag anser att damerna får för lite spaltutrymme. Det måste förbättras. Då hittar också sponsorerna och publiken damidrotten, säger Sparv.

Jämlikhetsproblemen syns också på förbundsnivå. Till exempel det europeiska fotbollsförbundet Uefa belönade varje herrlandslag som deltog i fotbolls-EM med åtta miljoner euro per lag, medan guldmedaljörerna i dam-EM fick 1,2 miljoner euro.

Måste jobba vid sidan om

Men flera storklubbar har visat en motsatt trend under den senaste tiden.

Till exempel Manchester City har satsat stort på sitt damlag och motiverar beslutet med att damfotbollen har en outnyttjad tillväxtpotential. Den italienska storklubben Juventus grundade i sin tur ett eget damlag inför den pågående säsongen och värvade genast två finländska landslagsspelare till truppen.

Sanni Franssi.
Sanni Franssi i Juventus-uniform. Sanni Franssi. Bild: imago/Gribaudi/ImagePhoto/All Over Press Sanni Franssi

Men för de flesta damspelarna är verkligheten ändå att man inte kan livnära sig på att spela fotboll. I Finland tvingas den absoluta majoriteten av damligaspelare att arbeta vid sidan om elitsatsningen, vilket förbundet kritiserats för att inte beakta.

– Det är synd, säger Sparv.

– Jag lyfter på hatten för alla dem som orkar satsa på fotbollen och samtidigt jobba vid sidan om. Har man investerat tillräckligt i damfotbollen? Den frågan kan jag inte svara på. Men det lönar sig att granska och sedan titta närmare på vad vi kan göra för att skapa bättre förutsättningar, tilläger han.

"Herrarna måste bära sitt ansvar"

Sparv vill också att herridrottarna ska dra sitt stå till stacken. I Sverige valde till exempel herrlandslaget i handboll att sänka sin dagsersättning så att damerna kunde få samma ersättningar under landslagssamlingar.

– Vi måste fråga oss själva vad vi kan göra för att hjälpa damidrottarna, så att deras ekonomiska situation lättar. Det är för lätt att bara gå vidare utan att göra något och bara tänka att det är deras problem.

– Vi kan absolut ta mer ansvar för att förbättra jämlikheten, säger Sparv.

Signeul: Oerhört mycket som ska göras

Chefstränaren för Finlands damfotbollslandslag, Anna Signeul, säger att hon som ung inte tyckte att det fanns någon ojämlikhet. Men ju äldre hon blivit, desto mera har hon insett att idrottsvärlden inte är jämlik.

– Jag har jobbat med jämställdhet nästan hela mitt vuxna liv. Både som elitidrottare och som coach jobbade jag för olika idrottsföreningar i 15-16 år innan jag började jobba på svenska fotbollsförbundet, säger Signeul åt Yle Sporten.

Anna Signeuls sista match med det skotska landslaget blev landets första damseger i en storturnering. Nu tar hon över Finland.
Anna Signeul. Anna Signeuls sista match med det skotska landslaget blev landets första damseger i en storturnering. Nu tar hon över Finland. Bild: imago/Colorsport/ All Over Press Anna Signeul

Signeul berättar att hon i sitt dagliga arbete som spelare och ledare jobbat mycket för att förbättra möjligheterna för tjejer och kvinnor på alla möjliga områden inom idrotten. Men i början av sin karriär trodde hon inte på kvoteringar och dylikt.

– Jag tänkte att kvinnorna nog får plats när de blir tillräckligt bra. Själv hade jag inga som helst problem att få och ta plats så jag tyckte inte att det var ett problem.

– Men ju äldre jag blev och ju mera jag lärde mig och ju mera jag såg, desto mera såg jag att det inte var jämställt. Det var oerhört mycket som behövde göras.

"Ett steg minst tio år tillbaka i tiden"

Än värre var det i Skottland där hon var landslagstränare åren 2005-2017.

– Det var som att ta ett steg minst tio år tillbaka i tiden. Men det var inte bara inom idrotten utan i hela samhället. Fast nu har det gått framåt, säger Signeul och syftar på kvinnliga partiledare och ministrar som lyft fram jämställdhetsfrågan.

– Fortfarande ligger man efter i Skottland jämfört med Sverige och Finland.

Delaktighet A och O

Signeul säger att det är oerhört viktigt för tjejer och kvinnor att vara delaktiga i sport.

– Det är ett bra sätt att utveckla sina livskvaliteter. Man lever ett hälsosamt liv, man tränar, man sover rätt, man äter rätt. Det är jättebra för tjejer att hålla på med idrott för att bygga upp självförtroendet och självkänslan.

Signeul säger det vara bevisat att tjejer inte har samma självförtroende som killar: "om dörren står öppen så kanske en flicka inte går in".

– Det krävs andra sätt att få tjejer till idrotten än att bara skicka ut ett blad som säger 'Välkommen'. Dessutom ska möjligheterna som finns vara attraktiva vad beträffar träningstider, miljö och kvalitet på tränarna, säger Signeul.

Mer kvinnor i beslutsfattandet

Men det är inte bara på planen som fotbollen kan bli mer jämställd. Signeul påpekar också att det behövs kvinnor där besluten fattas.

– Vi måste bli jättemycket bättre på att få in damer i våra styrelser. På såväl klubbnivå, distriktsnivå som förbundsnivå. Och det ska inte heller bli så att det bara finns med den där ena kvotkvinnan. Minst 30 procent av styrelsen måste vara kvinnor för att man ska kunna delta i beslutsprocessen på riktigt, säger Signeul.

– Dessutom är det viktigt att stöda och utbilda de här kvinnorna så att de faktiskt är kompetenta och kan klara av att sköta uppgifterna man får, tillägger hon.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Maajoukkueen kapteeni Tim Sparv haluaa ottaa vastuuta naisten kohtelusta: "On liian helppoa olla hiljaa ja ajatella, että se on heidän ongelmansa" och Yle Sportens intervju med Anna Signeul.

Läs mera:

Krista Pärmäkoski.

Stor granskning: Damelitidrottare i Norden får spottstyver jämfört med herrarna

Elitidrott i Finland, Sverige och Norge är mil från att vara jämställt. Yles granskning visar att då herrarna tjänar en euro drar damerna in tre cent i genomsnitt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport