Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges Radio: Brandbomber mot judiskt kapell i Malmö

Polis och räddningstjänst larmades till judiska församlingen på lördagskvällen. Flera personer har setts kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg.
Synagogan i Göteborg angreps förra veckan Polis och räddningstjänst larmades till judiska församlingen på lördagskvällen. Flera personer har setts kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg. Bild: TT / Lehtikuva Göteborg,Synagoga,synagogor,poliser

Två brandbomber har kastats mot kapellet på gamla judiska begravningsplatsen i Malmö. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt hatbrott, enligt Sveriges Radio.

- Vi har upprättat en anmälan om försök till mordbrand. Man har vad vi bedömer haft för avsikt att få det att börja brinna där på något sätt, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen till SR.

Det är oklart när det misstänkta dådet inträffade. Polisen larmades under måndagsförmiddagen och har säkrat spår.

Freddy Gellberg, ordförande för judiska församlingen i Malmö, säger att två flaskor med brandfarligt ämne har kastats.

- Polisen ska utreda vad som kan ha funnits i flaskorna. Flaskorna har brunnit men det har inte gjort någon åverkan på byggnaden, säger han.

Vid en demonstration på Möllevångstorget i Malmö i fredags ropades ut hot om våld mot judar med ord som "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna".

Synagogan i Göteborg attackerades sent på lördagskvällen med brinnande föremål.

- Det är omöjligt att i så här tidigt skede bedöma om det finns samband med det ena eller det andra. Vi bedömer att det har skett ett medvetet angrepp och det är därför det utreds av vår hatbrottsgrupp just nu, säger han till Sveriges Radio.

Inga klara motiv till synagogaattack i Göteborg

Det finns ännu inga klara uppgifter om motivet till attacken mot Göteborgs synagoga. Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömanden.

De tre anhållna männen uppges ha kommit till Sverige från Mellanöstern i år.

Det pågick en ungdomsfest i församlingshuset bredvid synagogan när ett tiotal maskerade personer i lördags började kasta brinnande föremål mot byggnaderna. Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömanden, samtidigt som staketet utanför synagogan fyllts av pappershjärtan och blommor.

Tre män som misstänks ha varit inblandade greps och anhölls under natten mot söndagen och förhördes första gången senare på dagen. Samtliga tre tillbakavisar via sina advokater anklagelserna.

Ilska mot Trump

Den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut om att flytta landets ambassad från Tel Aviv till Jerusalem i förra veckan har lett till protester på en lång rad håll. I fredags samlades exempelvis cirka 200 personer i Malmö i en protest där bland annat hot om våld mot judar i Malmö förekom.

Säpo är inkopplat för att hjälpa Göteborgspolisen med utredningen av brandattentatet, men vill inte kommentera närmare vad hjälpen består av. De tre männen är enligt Åklagarmyndigheten inte kända av polisen sedan tidigare.

- Jag kan inte säga så mycket än. Men jag hoppas att jag under morgondagen (tisdag) kan ta ställning till om de ska begäras häktade eller inte, säger åklagaren Stina Lundqvist.

Källa: FNB/TT

Läs mera:

Judiska ledare i Sverige om hoten: Folk verkar ha svårt att skilja på politik och judiska människor

Vid de svenska församlingarna ser man koppling mellan Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och helgens händelser: lördagskvällens attack mot synagogan i Göteborg och fredagens demonstration i Malmö, där det uppmanades till våld mot judar.