Hoppa till huvudinnehåll

Unga arkitekter förnyar turist-Lappland - satsar på upplevelse och ekoturism

Arctic Treehouse Hotell i Rovaniemi representerar ny arkitektur.
Ny hotellarkitektur i Lappland, av arkitektbyrån Studio Puisto. Arctic Treehouse Hotell i Rovaniemi representerar ny arkitektur. Bild: Studio Puisto arkitektur,Lappland,Rovaniemi,hotell,studio puisto

Lapplands turism och hotellarkitektur har en intressant om än dyster historia, och dess tidiga år återges nu på Arkitekturmuseet. Efter årtionden av oplanerat byggande i Lappland finns det igen vilja att erbjuda turister kvalitet.

Ett exempel på viljan är hotellet Arctic Treehouse i Rovaniemi, ett stycke samtidsarkitektur och ekoturism planerat av unga arkitekter. Hotellet ligger vid en brant sluttning och är omgivet av skog och stora stenblock.

- Vi ville spara så mycket som möjligt av naturen och kom på tanken att lyfta upp hotellrummen på pelare. De liknar nästan små djur av kottar som barn tidigare brukade bygga, säger arkitekten Emma Johansson på Studio Puisto.

Arctic Treehouse-hotellets rum har lyfts upp på pelare.
Hotellets rum har lyfts upp på pelare för att skona naturen. Arctic Treehouse-hotellets rum har lyfts upp på pelare. Bild: ANTTI KUROLA arkitektur,Lappland,Rovaniemi,Arctic TreeHouse Hotel
Arkitekten Emma Johansson.
Emma Johansson är en av arkitekterna bakom hotellprojektet. Arkitekten Emma Johansson. Bild: Yle / Eva Lamppu arkitektur,studio puisto

Turister lockas hit av norrsken och julstaden Rovaniemi och är beredda att betala upp till 450 euro per natt under vintersäsongen.

- Vi har funderat mycket på helhetsupplevelsen, hur det känns att komma in på området och rummet. Först är det relativt mörkt och lågt, men när man stiger in i rummet är det plötsligt ljust och man befinner sig högt uppe och med utsikt över trädkronorna, beskriver Johansson.

Arctic Treehouse Hotel är inrett med naturmaterial.
Inredning i naturmaterial och utsikt över träden. Arctic Treehouse Hotel är inrett med naturmaterial. Bild: ANTTI KUROLA arkitektur,Lappland,Rovaniemi,studio puisto

Tidiga turister kom för att beskåda skoltsamer

Hotellet avviker markant från bulken av Lapplands hotellarkitektur, det som har byggts efter 1960-talet. Men går man längre bakåt i tiden till 1930-talet hittar man flera arkitekturpärlor. Det vet Harri Hautajärvi, som har doktorerat i Lapplands arkitekturhistoria och kuraterat utställningen Arktiska drömmar på Arkitekturmuseet.

Den tidiga turismen under 1920-talet riktade sig bland annat till Petsamo till en skoltsamisk bosättning i Kolttaköngäs. Precis intill byggdes först ett resandehem och kort därefter ett funkishotell i fyra våningar med två restauranger.

- Det är ett intressant och kontroversiellt exempel på Lapplands och Finlands turismhistoria, hur skoltsamerna exploaterades i turismsyfte. Turistföreningen ansåg att stället erbjöd ett färdigt etnografiskt friluftsmuseum, säger Hautajärvi.

Utställningen visar Lapplandsarkitektur som få känner till, men också bilder på gamla postkort där finländare iscensätter samiskt familjeliv. Enligt Hautajärvi har finländare varit fräckare än svenskar och norrmän i att utnyttja samerna i det här syftet.

Fina hotell förstördes

Hotellet i Kolttaköngas gick ett dystert öde till mötes och förstördes under vinterkriget bara ett år efter att det blev färdigt. Flera av de statligt finansierade ursprungliga funkishotellen, bland annat Pohjanhovi i Rovaniemi och hotellet vid Pallastunturi fjäll, förstördes likaså.

Det ursprungliga Pallastunturi-hotellet, i funkisstil, sprängdes av tyskarna 1944. Bilden är tagen 1938.
Det ursprungliga Pallastunturi-hotellet, i funkisstil, sprängdes av tyskarna 1944. Bilden är tagen 1938. Det ursprungliga Pallastunturi-hotellet, i funkisstil, sprängdes av tyskarna 1944. Bilden är tagen 1938. Bild: Fred Runeberg arkitektur,Lappland,Pallastunturi,turism,historia,Pallastunturi hotell
Det ursprungliga Pohjanhovi-hotellet i Rovaniemi blev klart 1936, men finns inte längre kvar.
Det ursprungliga Pohjanhovi-hotellet i Rovaniemi blev klart 1936, men finns inte längre kvar. Det ursprungliga Pohjanhovi-hotellet i Rovaniemi blev klart 1936, men finns inte längre kvar. Bild: FotoIffland arkitektur,Lappland,Rovaniemi,historia,Hotelli Pohjanhovi

- Arkitekterna Blomstedt planerade hotellet Pohjanhovi som ett helhetskonstverk. De ritade själva möblerna och i inredningen ingick också möbler från Artek och lampor av Paavo Tynell, beskriver Hautajärvi.

Resandehem vid Pallastunturi fjäll 1948.
Resandehem vid Pallastunturi fjäll 1948. Resandehem vid Pallastunturi fjäll 1948. Bild: FotoRoos arkitektur,Lappland,historia,Pallastunturi,Pallastunturi resestuga

Harri Hautajärvi på Arkitekturmuseet.
Harri Hautajärvi har planerat utställningen om Lapplands arkitekturhistoria. Harri Hautajärvi på Arkitekturmuseet. Bild: Yle / Eva Lamppu arkitektur,Finlands arkitekturmuseum,Harri Hautajärvi

De få urpsrungliga hotell som fortfarande står kvar har man inte förstått att sköta om, säger Hautajärvi.

Arkitektur gav vika för kommersiella intressen

När massturismen kom igång under 1960-talet - människor fattade tycke för slalomåkning - fick privata pengar en större roll i utvecklingen, och arkitekturen fick ge vika för andra intressen.

Enligt Emma Johansson på Studio Puisto har det gått snett eftersom områden stora som städer har byggts utan en ordentligt plan. Men arkitekten ser möjligheter och ett växande intresse för planering där hållbarhet och miljön tas i beaktande.

- Det finns mycket potential på skidorterna, men det är klart att det är svårare att ändra på något som redan existerar än att göra något nytt och bra med en gång. Men samtidigt är det där som tyngdpunkten borde ligga, säger Johansson.