Hoppa till huvudinnehåll

Vardagshjältar: Yvonne Fransman är barnkär och en god lyssnare

Hon jobbar inom församlingen och till hennes uppgifter hör att ordna barn- och familjeverksamhet. Sättet hon gör det på gör henne till en av Svenskfinlands vardagshjältar.

Högtider, såsom julen och påsken är väldigt bråda tider. I synnerhet för en person som tycker om att hjälpa till där det behövs.

En sådan person är Grankulla församlings barn- och familjearbetare Yvonne Fransman.

En kvinna håller i en mörkhyad docka.
Dockan som Yvonne har i famnen har hon tagit hemifrån för barnen att få leka med. En kvinna håller i en mörkhyad docka. Bild: Yle/Christoffer Kaski Hjälte,grankulla församling

Inför julen ordnar Yvonne bland annat julpyssel för hela familjen och en jultablå för alla daghem i Grankulla, där pensionärer uppträder för barnen.

– Det är en tradition. Normalt är det ju tvärtom så att barnen uppträder, säger hon.

Hon hör till dem som ansvarar för evenemangen.

– Det är jätteroligt, men väldigt mycket jobb före och under evenemanget med allt som ska fixas.

"Ger komplimanger och uppmuntrar"

I motiveringen som följer med nomineringen till vardagshjälte beskrivs Yvonne som en person som märker när någon är trött och erbjuder hjälp och stöd.

Hon ser till att ingen känner sig utanför, hon ger komplimanger och uppmuntrar på ett bra sätt, hon är engagerad och gör mer än det som förväntas av henne.

Jag är intresserad av att hjälpa och ser var något behövs, sådan har jag alltid varit― Yvonne Fransman, vardagshjälte

Yvonne skriver under att hon vill hjälpa och är intresserad av människor. Hon är intresserad av böcker och artiklar som handlar om att hjälpa och stöda andra människor.

– Jag är intresserad av att hjälpa och ser var något behövs, sådan har jag alltid varit.

En kvinna sitter i en soffa och blundar.
Yvonne har alltid varit intresserad av att hjälpa andra människor. En kvinna sitter i en soffa och blundar. Bild: Yle/Christoffer Kaski Hjälte,grankulla församling

Yvonne beskrivs också som en trygghetsingivande person som barnen tyr sig till. På sin fritid besöker hon ofta loppisar och handlar leksaker åt dagklubbsbarnen.

– Jag är nog en barnkär människa. Det är viktigt för mig att respektera varje barn och se till allas behov.

Intresset för barn började spira då Yvonne under tio års tid var hemma med barnen.

– Jag är dekoratör och i mitt tidigare liv jobbade jag med reklam, men att vara hemma med barn var meningsfullt, vilket gjorde att jag ramlade in på det här med att jobba med barn.

Ett tack kan betyda mycket

Yvonne har alltid energi att engagera sig eftersom hon verkligen vill göra någonting meningsfullt.

– Det jag upplever som viktigt, det går att satsa tid och kraft på. Det ger väldigt mycket tillbaka, säger hon.

Att någon bemödar sig att riktigt tänka efter och skriva ner det här och skicka vidare är alldeles enormt jättefantastiskt― Yvonne Fransman, vardagshjälte

Den milslånga motiveringen gör henne väldigt glad.

– Att någon bemödar sig att riktigt tänka efter och skriva ner det här och skicka vidare är alldeles enormt jättefantastiskt.

Yvonne tycker att ett litet ord som "Tack!" kan betyda så mycket.

– Om man har haft en lång vecka bakom och någon säger "tack", så det kan man leva länge på, säger Yvonne. Man orkar med det man gör då man ser uppskattningen. Det är väldigt meningsfullt.

Lyssna på hela intervjun med Yvonne Fransman här:

 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se video från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen