Hoppa till huvudinnehåll

Eleverna i Keskuskoulu i Korsholm evakueras — skolan ska fungera i skift

Den finskspråkiga skolan Keskuskoulu i Korsholm
Den finskspråkiga skolan Keskuskoulu i Korsholm. Den finskspråkiga skolan Keskuskoulu i Korsholm Bild: Yle/ Sonja Rundt Korsholm,mustasaaren keskuskoulu

Det blir en evakuering av alla elever ur mögeldrabbade Keskuskoulu i Korsholm. Det beslöt kommunstyrelsen i Korsholm på måndag kväll.

Praktiskt löser man den svåra frågan så att eleverna ska gå i skolan i skift, i baracker på skolgården. Redan nu har man fyra baracker och kommunen beställer ytterligare sex stycken.

Enligt styrelseordförande Lars Gästgivars fanns inte så många andra alternativ eftersom Vasa stad meddelat att man inte vill hyra ut Palosaaren koulu i Brändö. Staden kan komma att behöva utrymmena själva.

- Men det finns positiva sidor med det här beslutet också. Nu får ju alla elever gå kvar i Smedsby, säger Gästgivars.

Skola i skift

I tio barack-klassrum ryms ändå alla elever om man organiserar skolgången i skift.

Utgångspunkten är att yngre elever kan gå i skolan ungefär mellan klockan 8 och 12, medan äldre elever kan börja senare och fortsätta sin skoldag längre in på eftermiddagen.

Från början av februari ska alla baracker vara på plats och skolgången i skift köra igång. Systemet ska sedan vara i bruk under hela den resterande vårterminen.

Till sommaren blir grannhuset Pilottis tillbyggnad klar och då kan en del lektioner organiseras där så att eleverna kan återgå till normala skoldagar.

- Nästa avgörande steg blir att se vad alla utredningar kring skolans skick visar, hur stora problem har vi att lösa där, säger Lars Gästgivars.

I februari väntas utredningsrapporten vara klar och då klarnar det också hur stora åtgärder som krävs för att få inomhusluften i Keskuskoulu i skick igen.