Hoppa till huvudinnehåll

Ensamkommande flyktingbarn måste flytta i Vörå - brandinspektion gav tummen ner

Norrvalla i Vörå
Flyktingbarnen flyttas till Norrvalla. Norrvalla i Vörå Bild: Yle/ Malin Hulkki norrvalla

Efter en årligen återkommande brandinspektion på hemmet för ensamkommande flyktingbarn på Oravais flyktingförläggning står det klart att fastigheten inte är säker. Nu föreslås det att de 16- till 17-åriga flyktingarna ska flyttas till Norrvalla.

De ensamkommande flyktingbarn som idag finns på Oravais flyktingförläggning bor i en fastighet som kallas Ruths.

I en uppdaterad lagstiftning har boenden för ensamkommande flyktingbarn klassificerats som vårdinrättningar.

I brandinspektionen för huset i fråga på Oravais flyktingförläggning kom det fram att andra våningen inte fyller de krav för brandsäkerhet som finns för en vårdinrättning.

- Kraven på brandskyddet ser annorlunda ut än vi har haft tidigare. Inte är det någon större dramatik kring det. Vi anpassar oss och söker ett annat verksamhetsställe som vi har på Norrvalla, säger chefen på Oravais flyktingförläggning Mats Hägglund.

Billigare att flytta på barnen

De åtgärder som krävs för att andra våningen ska fylla kraven är omfattande. Enligt beräkningar är det billigare att flytta de som bor där i dag till Folkhälsans utrymmen i Norrvalla.

På andra våningen i fastigheten Ruths bor idag stödboende som är i åldrarna 16 till 17 år. De barn som bor i gruppboende på första våningen i Ruths kan bo kvar.

Vörå flyktingnämnd behandlar ärendet på sitt möte på torsdag.