Hoppa till huvudinnehåll

Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså.

Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

Färsk gurkmeja har en stark, parfymig och aningen tvålig underton. Var gärna lite försiktig med mängden så gurkmejan inte tar över hela rätten.

Ingredienser, 4 pers

  • 2 stora sikfiléer
  • 1,5 färsk gurkmeja, skalad och riven
  • 1 fänkål
  • 1 gullök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 selleristänger
  • 1 gulbeta
  • olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 apelsin, endast skalet
  • ½ d vitvinsvinäger
  • 1 msk korianderfrö, krossade
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skär bort stora ben ur siken, ryck bort de mindre.
  2. Lägg i 10 % saltlag i 8 min.
  3. Lyft, torka av.
  4. Svetta de tärnade grönsakerna med finriven gurkmeja och olivolja under lock på låg värme tills lätt mjuka.
  5. Tillsätt vin, apelsinskal, korianderfrö och lite vatten.
  6. Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar.
  7. Slå grönsakerna och lagen över fisken och sjud ev i ugn tills fisken har en innertemp på 50 c.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept