Hoppa till huvudinnehåll

Krav på trakasseriutredning mot Trump – ”kvinnorna förtjänar att få sin sak hörd”

Kvinnor demonstrerade framför Kapitolium i Washington DC.
Kring 400 tusen kvinnor marscherade efter presidentvalet i Washington DC i protest mot vad de kallade Trumps kvinnofientlighet. Kvinnor demonstrerade framför Kapitolium i Washington DC. Bild: EPA/JUSTIN LANE Women's March on Washington,Donald Trump,Washington (DC),inauguration

Anklagelser om sexuella trakasserier har lett till flera politikers och andra höjdares avgång i USA. Nu krävs en utredning också mot presidenten, både av kongressledamöter och kvinnor som säger sig ha blivit utsatta för Trumps trakasserier.

Tre kvinnor som före presidentvalet trädde fram för att anklaga presidentkandidaten Donald Trump för sexuella trakasserier kräver nu en utredning av presidenten.

Kvinnorna trädde ursprungligen fram efter att ett klipp med Donald Trump där han skryter om att han kan komma undan med trakasserier på grund av sitt kändisskap publicerades.

Sammanlagt 16 kvinnor, bland dem före detta miss Finland Ninni Laaksonen, trädde fram offentligt, medan en rad andra anklagelser riktades mot Trump anonymt.

Hillary Clinton och Donald Trump efter den andra presidentvalsdebatten 9.10.2016.
Donald Trump anklagades för sexism under sin kampanj och han kallade bland annat Hillary Clinton för "nasty woman", otäck kvinna under en av tv-debatterna. Hillary Clinton och Donald Trump efter den andra presidentvalsdebatten 9.10.2016. Bild: EPA/ GARY HE Donald Trump,Hillary Clinton,Clinton,Trump, Presidentvalet i USA 2016,debatt,valdebatt

De tre kvinnorna uppger att de nu igen vill träda fram på grund av frustrationen över att anklagelserna inte togs på allvar före valet.

Revansch efter avfärdande

Efter #Metoo-kampanjen tror kvinnorna också att attityden till sexuella trakasserier har förändrats, då trakasserier har tvingat flera affärsmän, höjdare inom media och underhållning samt senatorer att avgå.

Samantha Holvey, före detta skönhetsdrottningen som har anklagat Donald Trump för trakasserier sitter vid ett bor med sin jurist.
Samantha Holvey (th.) är en av kvinnorna som anklagar Donald Trump för trakasserier under Miss USA-tävlingen, som Trump äger. Samantha Holvey, före detta skönhetsdrottningen som har anklagat Donald Trump för trakasserier sitter vid ett bor med sin jurist. Bild: EPA/MIKE NELSON Samantha Holvey

- Nu känns det liksom att det här är andra ronden, miljön kring det här är annorlunda så vi kör ett andra försök, sade Samantha Holvey. Hon uppger att Trump utsatte henne och andra deltagare i Miss USA-tävlingen för trakasserier.

Bland annat avgick den demokratiska senatorn och före detta komikern, Al Franken efter att trakasserier som han hade begått för flera år sedan avslöjades.

Jessica Leeds, som anklagar Trump för trakasserier på ett flygplan för flera år sedan, hänvisade till politikerna och till filmproducenten Harvey Wienstein då hon sade att ansvarsutkrävandet inte verkar gälla alla.

- Det har blivit uppenbart att anklagelserna om sexuellt våld på vissa håll tas på allvar och att människor ställs till svars.

- Det verkar ändå inte gälla presidenten, som inte har ställts till svars, sade Leeds.

Kravet sammanfaller också med en ny dokumentär om kvinnornas anklagelser.

Över 50 kongressledamöter bakom utredning

En utredning av anklagelserna mot presidenten har nu också politisk medvind, åtminstone bland demokraterna.

Sammanlagt 56 kvinnliga demokratiska ledamöter i representanthuset kräver en formell utredning mot Donald Trump.

Demokratiska kongressledamoten Jackie Speier i närbild.
Jackie Speier är en av ledamöterna som har drivit kraven om en utredning av Donald Trump. Demokratiska kongressledamoten Jackie Speier i närbild. Bild: EPA/ZACH GIBSON Jackie Speier

I ett brev skriver ledamöterna att de många kvinnor som har trätt fram förtjänar att få sin sak hörd.

- Vi kan inte ignorera de här kvinnornas anklagelser mot herr Trump, står det i brevet.

- En utredning är i sin ordning speciellt då presidentens egna uttalanden verkar stöda anklagelserna, då han verkar känna sig fri att utöva sådant beteende mot kvinnor, fortsätter brevet.

- Presidenten borde också få ett tillfälle att presentera bevis i sitt försvar.

En utredning anses ändå vara osannlik. Det här under de rådande styrkeförhållandena i kongressen, där republikanerna har majoriteten i bägge husen.

Hot om stämningar

Donald Trumps kampanj slog under valkampen tillbaka mot anklagelserna och kallade dem kategoriskt falska.

Trump hotade att stämma alla kvinnor som anklagade honom.

Donald Trump vid republikanernas partikonvent i Cleveland 2016.
Trump hotade under valkampen att stämma kvinnor som anklagar honom för trakasserier. Donald Trump vid republikanernas partikonvent i Cleveland 2016. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Donald Trump, Presidentvalet i USA 2016,politiker

Kampanjen sade också att den kunde ta fram vittnen som motbevisade kvinnornas berättelser.

Några vittnen har ändå inte trätt fram, och Trump har inte heller stämt någon av kvinnorna på grund av anklagelserna.

Trump avfärdade då det begav sig klippet där han skryter om trakasserande beteende som raljerande ”killsnack”.

Han rapporteras ändå på sistone i privata samtal ha påstått att klippet kan vara en förfalskning.

Källor: Reuters, AP, New York Times, Washington Post, MSNBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes