Hoppa till huvudinnehåll

Nedstämdhet men också starkare samhörighetskänsla efter knivdådet i Åbo

En skylt vid minnesplatsen för Åboattacken.
En skylt vid minnesplatsen för Åboattacken. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Åbo,Knivdådet i Åbo 2017,gravljus

Åboborna reagerade med chock, besvikelse och ilska efter knivdådet i Åbo centrum den 18 augusti. Det framgår ur de 400 berättelser som universiteten i Åbo samlade in efter händelsen.

Under oktobermånad samlade Kulturvetenskapliga arkivet Cultura vid Åbo Akademi tillsammans med ämnet etnologi vid Åbo Universitet in upplevelser kring knivdådet i Åbo.

Nu har man gått igenom de drygt 400 svar som kom in.

I sina svar gav många uttryck för bestörthet, chock, besvikelse, rädsla, sorg, obehag och ilska över händelsen, skriver Cultura i ett pressmeddelande. En del reagerade också med förvåning för att något sådant kunde ske i Åbo.

Blommor på Salutorget i Åbo efter knivattack.
Blommor på Salutorget i Åbo efter knivattack. Bild: Yle/Lotta Sundström Knivdådet i Åbo 2017

De allra flesta av de som svarat har efteråt besökt Salutorget, Trätorget och platserna däromkring, men många berättar också att hur de en tid efter händelserna var mer på sin vakt än vanligt.

Liknande reaktioner som på andra håll av världen

Reaktionerna verkar till en del stämma överens med vad som skett på andra platser i världen efter liknande dramatiska händelser. En starkare samhörighetskänsla, men också nedstämdhet och bitterhet över hur dådet användes för att elda upp fientlighet gentemot flyktingar.

Också det minnesmärke som restes på Salutorget efter händelsen delade åsikterna. En del tyckte att det var positivt med ett minnesmärke, medan andra tyckte att det kunde vara tungt att ständigt bli påmind om händelsen.

Trädet på platsen för knivattacken på Salutorget i Åbo.
Äppelträdet som placerades på Salutorget för att hedra minnet av offren för dådet delade Åbobornas åsikter. Trädet på platsen för knivattacken på Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Paula Koskinen träd,Knivdådet i Åbo 2017

Bland berättelserna fanns inte ett enda enhetligt sätt att summera upp de drygt 400 svaren, men dådet väckte starka känslor samtidigt som att vardagslivet fortsatte. Trots dådet ville man inte låta otrygghet och rädsla ta överhanden i Åbo, skriver Kulturvetenskapliga arkivet Cultura i pressmeddelandet.