Hoppa till huvudinnehåll

Päron inkokta med gurkmeja

Gurkmejainkokta päron med grädde på ett fat
Gurkmejainkokta päron med grädde på ett fat Bild: Yle/Carina Ahlskog matrecept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,päron,Gurkmeja

En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

Ingredienser, 4 pers

  • 4 päron
  • 5 dl socker
  • 1 liter vatten
  • 2 färsk gurkmeja
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 1 citron
  • 1 bit ingefära
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Koka upp en sockerlag med socker och vatten.
  2. Tillsätt skivad gurkmeja, ingefära, vanilj, citronskal, kanel och juice. Skala päron och sjud försiktigt i lagen tills mjuk, ca 10 min.
  3. Låt svalna i lagen.

Servera päron i skål med lag och lättvispad grädde.

Mer om receptet

  • Sila av lagen och använd till glögg eller glass.
  • Päronen och lagen står sej ett par månader i kylen i ren, tätslutande burk.
  • I klippet nedan smaksätter Paul både huvudrätt och efterrätt med gurkmeja - inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri samt päron inkokta med gurkmeja.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept