Hoppa till huvudinnehåll

Päron inkokta med gurkmeja

Gurkmejainkokta päron med grädde på ett fat
Gurkmejainkokta päron med grädde på ett fat Bild: Yle/Carina Ahlskog matrecept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,päron,Gurkmeja

En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

Ingredienser, 4 pers

  • 4 päron
  • 5 dl socker
  • 1 liter vatten
  • 2 färsk gurkmeja
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 1 citron
  • 1 bit ingefära
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Koka upp en sockerlag med socker och vatten.
  2. Tillsätt skivad gurkmeja, ingefära, vanilj, citronskal, kanel och juice. Skala päron och sjud försiktigt i lagen tills mjuk, ca 10 min.
  3. Låt svalna i lagen.

Servera päron i skål med lag och lättvispad grädde.

Mer om receptet

  • Sila av lagen och använd till glögg eller glass.
  • Päronen och lagen står sej ett par månader i kylen i ren, tätslutande burk.
  • I klippet nedan smaksätter Paul både huvudrätt och efterrätt med gurkmeja - inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri samt päron inkokta med gurkmeja.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"