Hoppa till huvudinnehåll

Skolor samarbetar med utpekad bilskola: "Helsingfors stad har absolut ett ansvar"

Liikenneopettaja Timo Vienonen työssään.
Trafiklärare i en bilskola i huvudstadsregionen uppges ha tagit på de kvinnliga eleverna. Arkivbild. Liikenneopettaja Timo Vienonen työssään.

Flera skolor i huvudstadsregionen låter bilskolor hyra in sig i skolans lokaler. Moa Thors, chef för gymnasieutbildningen i Helsingfors, anser att staden har ett ansvar för hurdana bilskolor man hyr ut åt.

Flera kvinnor vittnar om manliga lärare i en bilskola i huvudstadsregionen som tar på dem och ställer detaljerade frågor om deras sexliv. En lärare har också frågat en minderårig elev om hon vill komma på öl. Det här berättade Yle Huvudstadsregionen i måndags.

Sammanlagt har nio tidigare elever intervjuats.

Kvinnornas vittnesmål kommer från en längre tid under hela 2000-talet och handlar om flera trafiklärare vid samma bilskola. Vissa av lärarna jobbar fortfarande vid bilskolan.

Bilskoleförbundet har också fått flera klagomål om bilskolan och förbundet uppger att man nu ska kontakta den.

"Enkelt om elever får gå teoridelen av bilskolan i skolans utrymmen"

Bilskolan har fått kunder via gymnasiesamarbete.

– Det är naturligtvis enkelt för eleverna om de får gå den teoretiska delen av bilskolan i skolans utrymmen efter skoldagens slut. Eleverna får sedan räkna det som en kurs i trafikfostran, säger Moa Thors, chef för gymnasieutbildningen vid Helsingfors stad.

– Bilskolan hyr in sig i skolans lokaler och ger undervisning där, men egentligen kan studerande gå i vilken bilskola som helst.

Tidigare elever i bilskolan har ändå ofta sett det som att det inte finns alternativ då en bilskola ordnar undervisning i skolan.

"När någonting händer i bilskolan ska det meddelas till skolans rektor"

Thors framhåller att det inte är skolorna som hyr ut till en bilskola utan det görs av den avdelning inom staden som har hand om uthyrning av lokaler. Det här innebär också att skolorna inte har närmare uppgifter om vad det är för bilskola som hyr in sig.

– Men om det kommer klagomål så tar vi tag i det. Det som sker innanför skolans väggar ska vara oantastligt så länge det handlar om samarbete på någon nivå, säger Thors.

Om det kommer klagomål på en bilskola som har hyrt in sig i skolans lokaler, känner du då att Helsingfors stad har ett ansvar?

– Absolut! Jag har läst att de som har vågat har kontaktat bilskolan och i det fallet har skolan inte varit medveten om det här. När någonting händer ska det meddelas till skolans rektor så att rektorn kan ta kontakt med bilskolan och sedan ska det gå vidare via stadens övriga organ, säger Thors.

Yle Huvudstadsregionen har uppgifter om att händelser i bilskolan har rapporterats till en lärare för flera år sedan. Men exakt vad det har lett till är oklart.

Rektor: Säger inte till förvaltningen vem som får hyra våra lokaler

Rektorn för Mattlidens gymnasium i Esbo, Saana Ruotsala, påpekar att det finns flera utomstående aktörer som hyr in sig i skolan efter klockan fyra på eftermiddagarna och en del är bilskolor.

– Jag säger inte till förvaltningen vem som får hyra våra lokaler, men om vi fick höra om någonting olämpligt via våra studerande skulle jag reagera. Då skulle jag meddela förvaltningen att vi inte ser positivt på att aktören använder våra utrymmen, säger Ruotsala.

– Det handlar ändå inte om ett samarbete mellan bilskolan och gymnasiet. Bilskolor som finns i våra lokaler sätter en annons på vår anslagstavla. De fungerar som företag gör och försöker få kunder.

I Grankulla, Kyrkslätt eller Vanda finns inget samarbete mellan bilskolor och gymnasium.

Läs mera:

Kvinnor vittnar om trafiklärare som rör dem, ber dem ut på öl och frågar om sexliv: "Han uppmanade mig fundera på att vara otrogen"

Flera kvinnor vittnar om en bilskola i huvudstadsregionen där manliga lärare tar de kvinnliga eleverna på lår och axlar och ställer detaljerade frågor om deras sexliv. Dessutom har en lärare frågat en minderårig elev om hon vill komma på öl. En trafiklärare svarar: Har förklarat för dem att det är något jag gör och om de inte tycker om det så säg till.