Hoppa till huvudinnehåll

Stadsmiljönämnden säger nej till stormoské i Helsingfors

Hanaholmens kolkraftverk i Helsingfors.
Arkivbild på Hanaholmens kolkraftverk. Tomten som pekats ut för moskén ligger norr om kolkraftverket på Hanaholmen. Hanaholmens kolkraftverk i Helsingfors. Bild: Yle/Mira Myllyniemi hanaholmens kolkraftverk

Planerna på en stormoské på Hanaholmen i Sörnäs får ett nej i stadsmiljönämden. Finansieringen är tänkt att komma från Bahrain, vilket har väckt många frågor.

Helsingfors stadsmiljönämnd föreslår för stadsstyrelsen att den inte reserverar en tomt för stormosképrojektet på Hanaholmen i Sörnäs. Beslutet var enhälligt, säger nämndens vice ordförande Risto Rautava (Saml) till FNB.

Orsakerna till nämndens negativa hållning är att projektet är omfattande och att det fortfarande finns en rad öppna frågor och osäkerhetsfaktorer förknippade med det, särskilt vad gäller finansieringen.

Moskén är tänkt att placeras i anslutning till allaktivitetslokaler, till exempel en simhall.

Finansiering från Bahrain har väckt frågor

Finansieringen är tänkt att komma från Bahrain, som har täta förbindelser bland annat med det sunnimuslimska Saudiarabien.

Det här har väckt frågor om vilken form av islam som skulle utövas i moskén, i vilken mån finansiärerna skulle styra dess verksamhet och om det kan finnas en risk för radikalisering.

Även utrikesministeriet anser att uppgifterna om projektets bakgrund och finansiering är mycket bristfälliga och att spänningarna mellan olika trossamfund kan komma att återspeglas på Finland genom mosképrojektet.

Stadsstyrelsen ska fatta beslut i moskéfrågan nästa måndag.

Text: FNB

Läs också