Hoppa till huvudinnehåll

Trump vill se människor på månen och Mars - dags för en ny rymdkapplöpning?

Aristarkos-kratern på månen.
Aristarkos-kratern på månen. Bild: NASA Planeter och månen (Solsystemet),Google Lunar X Prize

USA:s president Donald Trump har beordrat rymdstyrelsen Nasa att börja planera för en ny bemannad månfärd.

Trump har undertecknat ett direktiv vars syfte är att åstadkomma "ett innovativt rymdprogram som ska skicka amerikanska astronauter till månen igen och eventuellt också till Mars".

Det officiella beskedet kom i ett tal som Trump höll i Vita huset i närvaro av Harrison "Jack" Schmitt - den ende astronauten från den senaste månfärden Apollo 17 år 1972 som fortfarande är vid liv.

Trump undertecknade ett direktiv som vill se Nasa planera en bemannad färd till månen.
Trump undertecknade ett direktiv som vill se Nasa planera en bemannad färd till månen. Trump undertecknade ett direktiv som vill se Nasa planera en bemannad färd till månen. Trump,Nasa

Korrespondenter säger att det här betyder att den amerikanska kongressen måste godkänna ökad finansiering för Nasa.

Både demokrater och republikaner stöder fortsatt rymdforskning men partierna är oense om tidsplanen och budgeten.

Tidigare i år meddelade Kina att de planerar skicka bemannade farkoster till månen.

Hur och när står oklart

- Vi är världsledande och vi kommer att förbli det. Vi kommer att förstärka vår position, sade Trump under ceremonin där han undertecknade direktivet.

Trump hoppas att de nya rymdprojekten kan genomföras i samarbete med privata investerare som miljardärerna Elon Musk och Jeff Bezos.

USA kommer att arbeta tillsammans med andra nationer och privat industri för att astronauter skall kunna återvända till månen och för att förverkliga bemannade rymdflyg till Mars och andra mål i vårt solsystem, sägs det i direktivet som Trump undertecknade.

Trumps administration har inte förtydligat hur och när målet ska uppnås.

kuva kuusta
Månen, där endast tolv personer har satt sina fötter. Snart kan de bli fler. kuva kuusta Bild: Yle/ Derrick Frilund. månen

Med det här direktivet överger Trump sin föregångare, Barack Obamas, planer att skicka astronauter till en asteroid nära jorden.

Nasa välkomnar Trumps beslut.

- Nasa ser fram emot att stöda presidentens direktiv och att arbeta för att återvända till månen, resa till Mars och utforska resten av solsystemet, lyder organisationens uttalande.

Källa: BBC, Reuters

Läs också