Hoppa till huvudinnehåll

Yle skaffade rättigheter till Aki Kaurismäkis filmer för all framtid – alla Kaurismäki-filmer visas i Yle Teema och på Yle Arenan

Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä.
Ur filmen Mannen utan minne år 2002. Kati Outinen ja Markku Peltola elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. Bild: Yle Kuvapalvelu Mannen utan minne,Kati Outinen,Markku Peltola,Aki Kaurismäki

Finlands internationellt mest kända filmregissör Aki Kaurismäki och Yle har tecknat ett unikt samarbetsavtal om distributionsrätt för hela Kaurismäkis produktion både i tv och webben.

Genom avtalet får Yle rättigheter att för all framtid att visa Kaurismäkis filmer. Avtalet omfattar Kaurismäkis 18 långfilmer och 10 kortfilmer eller dokumentärer. Yles avtal om musikrättigheter gör det möjligt att lägga ut filmerna på Yle Arenan i ett år efter att de visats i tv.

Yles kultur- och filmkanal Yle Teema visar alla Aki Kaurismäkis långfilmer kring årsskiftet. Yle Teema visar sex filmer under veckoslutet 30–31 december och alla 17 långfilmer läggs ut på Yle Arenan där de kan ses under hela 2018. Kaurismäki-paketet i tv omfattar de så kallade arbetar- och Finlandstrilogierna som består av Skuggor i paradiset (1986), Ariel (1988) och Flickan från tändsticksfabriken (1990) respektive Moln på drift (1996), Mannen utan minne (2002) och Ljus i skymningen (2006). De övriga filmerna visas på Yle Teema i januari, på tisdagskvällar och söndagar mitt på dagen. Kortfilmerna och den senaste långfilmen, Ljus i natten, visas under våren.

Aki Kaurismäki äger rättigheterna till sina filmer genom Sputnik Oy. Genom avtalet vill han säkerställa att finländarna kan fritt se filmerna även i framtiden.

”Jag är glad över det här avtalet. Jag har skapat mina filmer för att människor ska se dem, de ska inte gömmas under glömskans dammlager i en källare. Yle har tillsammans med Finlands filmstiftelse stött mina produktioner från början och därför ska hela folket fritt få ta del av dem. Jag kan inte uttala mig om den konstnärliga kvaliteten av min produktion, men ett som är säkert är att filmerna dokumenterar verkligheten och landskapet i Finland under de senaste 35 åren. Det kan göra dem intressanta för kommande generationer. Därför är Yle det enda naturliga hemmet för dem”, sammanfattar Aki Kaurismäki.

Att visa finländska filmer och värna om filmkulturen i Finland hör till Yles uppdrag. Det avtal som nu tecknats är ändå unikt också för Yle genom sin längd och kvalitet. Normalt skaffas visningsrättigheter till filmer för engångs- och reprisvisningar och under en begränsad period på webben.

”Aki Kaurismäki är utan tvivel ett av de största namnen inom finsk och europeisk film. Han är en vår tids främsta skildrare av finskheten i förändring. Det här avtalet gör att Akis filmer kan finnas i Yles tjänster, i tv:n och på Yle Arenan för alltid. Det är också en fantastisk fin avslutning på jubileumsåret Finland 100”, säger Ville Vilén, direktör för Kreativa innehåll på Yle.

”Jag gläder mig över avtalet på Yle Teemas och publikens vägnar. Tittarna älskar Aki Kaurismäkis filmer. Att vi visar regissörens hela produktion är en kulturgärning som kan jämföras till exempel med att framföra alla symfonier av Sibelius. Dem bjöd Radions symfoniorkester (RSO) på i nytolkningar så att de gick att lyssna och se på i Yle Teema för ett par år sedan. Nu finns de på Yle Arenan där de är tillgängliga när som helst”, säger Marika Kecskeméti, programchef på Yle Teema.

Kaurismäki har beskrivits som en auteur-regissör som skriver manus, regisserar, producerar och ofta också klipper sina filmer själv. Han har ett personligt berättargrepp som är lätt att känna igen. Han har samarbetat mycket med skådespelare som Matti Pellonpää, Kati Outinen, Markku Peltola, Sakari Kuosmanen och Elina Salo.

Aki Kaurismäkis bäst kända och mest visade film i Finland och utomlands är Mannen utan minne från år 2002. Kaurismäkis filmer och karriär som manusförfattare och regissör har uppmärksammats genom flera betydelsefulla pris både i Finland och utomlands. Till de senaste hör Silverbjörnen som Aki fick på Filmfestivalen i Berlin 2017 för Ljus i natten. Filmen fick också FIPRESCI-priset då den utsågs till årets bästa film av det internationella filmkritikerförbundet. Aki Kaurismäki har också förlänats akademikertitel för sitt värv.

Datumen för Aki Kaurismäkis långfilmer i Yle Teema

Yle Teemas julklappspaket kl. 12:

tors 28.12 Kinokonsertpaket med Juha
lör 30.12 Kaurismäki-paket med arbetartrilogin: Skuggor i paradiset, Ariel, Flickan från tändsticksfabriken
sön 31.12 Kaurismäki-paket med Finlandstrilogin: Moln på drift, Mannen utan minne, Ljus i skymningen

Kino Suomi tisdagar kl. 22:

2.1 Leningrad Cowboys Go America
9.1 Leningrad Cowboys Meet Moses
16.1 Tatjana + Total Balalaika Show
23.1 I Hired a Contract Killer

Matinéfilmer söndagar kl. 12:

7.1 Brott och straff, Calamari Union
14.1 Mannen från Le Havre
21.1 Bohemernas liv
28.2 Hamlet i affärsvärlden

Lördag 30.12 publiceras alla långfilmer på Arenan. De går att se hela år 2018.