Hoppa till huvudinnehåll

Bokvakans bästa boktips

Böcker i julbokvakan 2017.
Böcker i julbokvakan 2017. Bild: YLE/Marit Lindqvist böcker,litteratur,julbokvaka 2017

Böcker för såväl små som stora snälla barn. Böcker som skaver och inte släpper taget om en. Årets julbokvaka bjuder på en hel binge med tips för helgens långa och mysiga lässtunder.

Årets julbokvaka i Yle Vega sänds onsdagen 13.12 kl. 18-21 under ledning av programvärden Nina Sederlöf som fått sällskap i studion av bokslukarna Kia Svaetichin, Anne Hietanen, Ida Henrikson, Anna Dönsberg, Marit Lindqvist och Mikael Crawford.

Här är listan över böcker som vi pratar om i bokvakan:

Jeanette Winterson: Juldagar 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar
Engelsmännen är som bekant bra på det här med jul och för Jeanette Winterson är julhelgen helgad åt matlagning i goda vänners sällskap. Det handlar om att vara generös med sådant som inte kan köpas och paketeras in, men nog frikostigt delas. Förutom de 12 berättelserna varav några är klassiska spökhistorier får vi också recept på maträtter som mince-pajer, custad och annat märkligt som hör det engelska köket till. En mysbok att avnjutas medan brasan sprakar och snön stilla faller. (Anna)

Peppe Öhman: Kim och Hajarna
Kim och Hajarna är Peppe Öhmans första barnbok och den innehåller fem stycken korta historier i en och samma bok. Kim är ett vanligt barn som har en vild fantasi och vi får ta del av alla hennes påhitt i de olika historierna. Perfek bok om man ska natta barn och då kan man välja att läsa en historia per kväll. Eller som i min familj, läsa alla fem historier varje gång. (Kia)

Sanna Mander: Nyckelknipan
Nyckelknipan handlar om en nyckel som kommit bort i ett höghus. Som läsare får man hjälpa till att hitta den och alltså snoka runt i alla lägenheter. Boken är skriven på rim och alla gånger får jag tyvärr inte det att passa i min mun. Men bilderna är så fantastiska att man kan titta på ett siduppslag i en timme utan att tröttna. Med denna underbara barnbok vann illustratören och författaren Sanna Mander Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2017 och Rudolf Koivu-priset 2017. (Kia)

Sanna Mander sitter vid sitt skrivbord.
Sanna Mander vann såväl Rudolf Koivupriset som Finlandia juniorpriset 2017 med sin bilderbok "Nyckelknipan". Sanna Mander sitter vid sitt skrivbord. Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola barnböcker,sanna mander

Caroline Kepnes: Du
En modern American Psycho där ingenting är vad det ser ut att vara. En thriller som till stora delar utspelar sig i en bokhandel i New York. Här finns stor kärlek och kärlekens motsats som är, ja vad? (Anne)

Caroline Kepnes: Gömda Kroppar
Detta är fortsättningen på Du och minst lika spännande. Jag tycker att man bäst kan beskriva denna som en sexig stalkerthriller. Stundvis blir den lite tråkig och Kepnes tenderar att upprepa sig men den är ytterst välskriven och Kepnes är väldigt rolig i allt elände och ondska och hon använder ett underbart språk. (Kia)

David Lagercrantz: Mannen som sökte sin skugga
Med Mannen som sökte sin skugga fortsätter Lagercrantz på den av Stieg Larsson utstakade vägen. I den femte delen av Millennium-serien finner vi Lisbeth Salander i fängelse, en säkerhetsavdelning för tungt kriminellt belastade kvinnor, dömd för egenmäktigt förfarande. Hon kidnappade nämligen Frans Balders autistiske åttaåriga son i den föregående boken för att rädda hans liv. På avdelningen blir Lisbeth vittne till misshandel och upptäcker att hela avdelningen leds av en våldsam kriminell med kontakter till yttervärlden. Hennes rättskänsla väcks och så stöter hon sig med starka krafter. Teman är hedersrelaterat våld, de systematiska övergreppen i Lisbeths barndom och oetisk tvillingforskning. (Anna)

Pärmen till David Lagercrantz thriller Mannen som sökte sin skugga.
Pärmen till David Lagercrantz thriller Mannen som sökte sin skugga. Bild: Norstedts förlag David Lagercrantz (författare)

Klara Wiksten: Hjärnan darrar
Extremt rolig och viktig serieroman om människor som på olika sätt blivit arbetsoförmögna och utslagna. Kritik mot ett samhälle som är fixerat vid jobb. Klara Wiksten tecknar varma porträtt av människor som vi är vana att se som “misslyckade”. Men vem är sist och slutligen normal - är det du eller damen som ropar könsord för sig själv på busshållplatsen? (Ida)

Nina Hemmingsson: På A svarar jag hej då
En av den svenska feministiska seriekonstens förgrundsgestalter Nina Hemmingsson ger ut ett nytt lysande album! Helsidesteckningar, till synes utrivna direkt ur hennes Moleskine, som med sällsynt skärpa gestaltar livet i ett patriarkalt samhälle. Ju mer specifika känslor Hemmingsson skildrar, desto högre är igenkänningen. (Ida)

Tove Folkesson: Ölandssången
Den tredje och sista delen i en trilogi om Eva Zackrisson som började med Kalmars jägarinnor (2014) och följdes av Sund (2015) för att kulminera i Ölandssången, som belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris i höstas. En utvecklingshistoria som handlar om hur Eva hittar sin plats i den alltomslukande och omhändertagande gruppen, och om hur Eva efter avslutad skolgång försöker befria sig från denna starka gemenskap utan att hitta fäste i tillvaron. Tryggheten och tilltron till livet finns i mormor Stickans kök på Öland, som står i fokus i trilogins sista del. Serien bör läsas som en helhet. (Marit)

Zadie Smith: Swing Time
Kön, klass och hudfärg. Rivalitet och vänskap. Popkultur och politik. Kolonialism och musikaler. Zadie Smiths Swing Time är en berättelse som dansar fram och tillbaka i tid och rum. (Ida)

Johannes Anyuru
Johannes Anyuru vann Augustpriset 2017. Johannes Anyuru Bild: /All Over Press Johannes Anyuru

Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
När Johannes Anyuru gästade Sveriges Radios litteraturprogram “Lundströms bokradio” i våras citerade han författarkollegan Athena Farrokhzad som sagt att det man helst av allt inte vill skriva om är det man bör skriva om. Då hade Anyuru gång på gång hävdat att han inte vill skriva om den framväxande rasismen och islamofobin i samhället. I den Augustprisade romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar skriver Anyuru om främlingsfientlighet och terrorism, rasism och utanförskap i en särpräglad berättelse som kanske kunde betecknas som en samtidsdystopi även om den är förlagd till framtiden. (Marit)

Adrian Perera: White monkey
Denna debut handlar om att aldrig ha fullt tillträde var du än är. Att inte passa in i det vita rummet men inte heller passa in i något annat rum. Det är en uppväxtskildring där diktarjaget har, liksom Adrian Perera, en lankesisk mamma och en finländsk pappa. Där mamman i dikterna försöker ge upp allt större delar av sig själv för att på något vis passa in och där pappan försöker få sin pojke att bli vit för att han inte ska vara annorlunda. Årets läsupplevelse, definitivt. (Kia)

Colson Whitehead: Den underjordiska järnvägen
Pulizerprisvinnaren Whiteheads roman avhandlar slaveriet i USA både genom magisk realism och väldigt brutal realism. I verkligheten bestod den underjordiska järnvägen av människor som hjälpte slavar till frihet, men i Whiteheads roman är det en verklig järnväg med ånglok, stationer, vagnar och konduktörer. Oprah och Barack Obama har ställt sig i hyllningskören. (Anne)

Pärmen till Colson Whiteheads roman Den underjordiska järnvägen.
Pärmen till Colson Whiteheads roman Den underjordiska järnvägen. Bild: Albert Bonniers förlag litteratur,Colson Whitehead,Slaveri i USA

Yaa Gyasi: Vända hem
På cirka 350 sidor ryms det 300 år och sju generationer. Vända hem handlar om en familj splittrad mellan Afrika och USA och allting börjar med två halvsystrar som båda två befinner sig på Cape Cost Castle, den ökända slavfästningen i Ghana. Den ena systern blir hustru till en engelsk guvenör, och den andra blir förvisad till fängelsehålorna i väntan på att skeppas till Amerika som slav. En mycket säker och omsorgsfull roman. (Kia)

Petina Gappah: Memorys Bok
En albinokvinna sitter på death row i Zimbabwe, hon anklagas för att ha begått ett mord på den man hon vuxit upp med, en vit akademiker som gett henne både bildning och privilegier.
Det är aldrig självklart vilken historia som berättas och hur mycket man egentligen kan lita på det man minns. (Kia)

Petina Gappah: An Elegy for Easterly och Rotten Row
Som den jurist Gappah är har hon en skarp blick för mänskliga tillkortakommanden, vidskepelse och hjärtlighet. I de här två novellsamlingarna skildras ett Zimbabwe som med svårighet tar sig an moderniteten. Men tro inte att människan inte är sig lik överallt på vår jord. Mycket av det som berättas är bekant. Skalan löper från humor till hjärtskärande tragik. (Anna)

Petina Gappah
Petina Gappah skriver om Zimbabwe. Petina Gappah Bild: Teri Pengilley Petina Gappah

Maggie Nelson: Argonauterna och Blått
I korthet är Argonauterna (som utkom på engelska 2015) en bok om kärlek, kön, kroppslighet och moderskap. Men boken handlar också i hög grad om ord, definitioner och benämningar. Om språkets otillräcklighet och inexakthet. Nelsons genombrottsbok Blått (utkom på engelska 2009) är en samling reflektioner över färgen blå men också en bok om sorg och depression, om smärta och avsked. Den amerikanska författaren Maggie Nelson kallar sitt sätt att skriva för autoteori. I sina texter använder sig Nelson nämligen av det personliga för att förstå teorier och teorier för att förstå det personliga. Båda böckerna har översatts till svenska. (Marit)

Hanya Yanagihara: Ett litet liv
En brutal berättelse, en tegelsten som gör ont, men också tillåtelser flykt från det egna livet. Ett litet liv är en stor bok om fyra vänners liv i New York. Miljön är intellektuell, konstnärlig och spännande. Åtminstone utåt sett är gruppen väldigt privilegierad, men det hindrar förstås inte att samtliga bär på mycket djupa sår. (Anne)

Johanna Holmström: Själarnas ö
Holmströms bok Själarnas ö har utgått från dokument och journaler från sjukhuset på Själö som ligger i den åboländska skärgården och där det fram till år 1962 fanns ett mentalsjukhus för kvinnor. Här handlar det bland annat om det som ligger som grundsten till #metoo-rörelsen, om hur kvinnor alltid blivit behandlade lite sämre, om hur kvinnligt vansinne egentligen kunde handla om utmattning, sexuellt utlevande, depression eller att man var aggressiv. En del var mördare medan andra bara var fattiga. En fantastisk bok om bland annat vad man klassar som galet och vad man klassar som friskt. (Kia)

Fler boktips och möten med en hel drös med bokaktuella finlandssvenska författare blir det i den 3 timmar långa litteraturkvällen som sänds i Yle Fem söndagen 17.12 kl. 21-00.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje