Hoppa till huvudinnehåll

Facklor, sång och tal - Östnylands lucia står nu i ljusets tjänst

Facklor vid luciakröning.
Facklor vid luciakröning. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,östnylands lucia 2017

Inför hundratals tindrande ögonpar, de flesta modell mindre, kröntes Cecilia Kronberg till Östnylands lucia 2017.

Inramningen för kröningen vid Gamla Rådhustorget i Borgå är sagolikt perfekt. Den anrika miljön i Gamla stan förenas vackert med en kär tradition. Lucia är här.

På plats för att se och höra lucia Cecilia Kronberg och hennes tärnor Pipsa Kaikkonen och Ida Lindberg fanns många barnfamiljer och förstås många små lucior.

Luciakröning vid Gamla rådhuset.
Ida Lindberg, lucia Cecilia Kronberg och Pipsa Kaikkonen Luciakröning vid Gamla rådhuset. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,östnylands lucia 2017

Luciakronorna sitter stadigt på Molly, två och ett halvt år, och hennes vänner Chanelle och Isabelle. Det här vill de inte missa.

- Hela dagen har vi gått och väntat på den här stunden, berättar Mollys mamma Sabina. Dessutom har vi redan lussat både hemma och på dagis, det är ju lucia bara en gång om året.

Runbergskören och luciatrion fyllde turvis torget med sång.

- Musiken är nog det som Molly gillar mest här vid kröningen. Nästa år kanske hon själv redan kan sjunga med i luciasången.

Små luciaflickor.
Chanelle, Isabelle och Molly. Små luciaflickor. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,östnylands lucia 2017

Publik med ljus vid luciakröning,
Publik med ljus vid luciakröning, Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,östnylands lucia 2017

Kröningstalet hölls av Yle Östnylands Katarina Lind.

"När allting känns som mörkast, som stressigast och som tyngst behöver vi alla försöka se ljuset. Vi behöver nånting som får oss att stanna upp, kliva av ekorrhjulet för en stund och tänka efter vad som egentligen är viktigt i livet."

Folk på luciakrönong.
Folk på luciakrönong. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,östnylands lucia 2017

"Luciatrion har en viktig roll i spridandet av ljuset. En viktig roll i att beröra oss på ett positivt sätt. För det som berör oss negativt finns det tillräckligt av i dagens värld."
Facklor vid luciakröning.
Facklor vid luciakröning. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,östnylands lucia 2017

"Luciatrion finns också här för oss alla. Luciasången får oss att stanna upp, lyssna, vara här och nu. Vi får chansen att tänka på andra än oss själva, våra egna problem och vårt eget ekorrhjul."

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland