Hoppa till huvudinnehåll

Fler fall av sexuella trakasserier i svensk friidrott: ”Ett var väldigt grovt”

Moa Hjelmer.
Moa Hjelmer bröt tystnaden i november. Moa Hjelmer. Bild: Lehtikuva Moa Hjelmer

Moa Hjelmer steg fram först och berättade om en våldtäkt. Nu har svenska friidrottsförbundet fått in fler vittnesmål och väljer att sjösätta en stor utredning.

För några veckor sedan gick Moa Hjelmer, Europamästare på 400 meter från EM i Helsingfors 2012, ut med att hon utsattes för en våldtäkt i samband med friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige 2011.

Hjelmers berättelse skakade om svensk friidrott – och nu fortsätter vittnesmål om sexuella trakasserier att komma. Det svenska friidrottsförbundet har tagit emot fyra nya fall. Tre av dem är från före detta aktiva, ett av dem från en kvinnlig ledare.

– Ett fall var väldigt grovt, för 15–20 år sedan. Hon var fortfarande barn och det var en ledare på klubbnivå. Vi har haft två långa samtal. Hon ville berätta hur hon har tagit sig igenom hela processen och fått ta professionell hjälp, säger förbundskaptenen Karin Torneklint enligt Radiosporten.

406 idrottare tillfrågas

Torneklint säger att vittnesmålen har gett förbundet en tankeställare. Nu agerar man.

Det svenska förbundet ska granska sin verksamhet med hjälp av universitet i Linköping. 406 idrottare som har varit aktiva i landslaget under de senaste åren ska tillfrågas.

Däremot är det fortfarande oklart om Hjelmers fall kommer att polisanmälas.

– Moa har ännu inte bestämt sig, vi avvaktar men rekommenderar en anmälan. Vi har hela tiden markerat tydligt att vi går i armkrok med Moa, som är ett offer, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.