Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Barnen ska börja läsa språk innan de börjar i skolan

Sanni Grahn-Laasonen skakar hand med Riitta Pyykkö.
Sanni Grahn-Laasonen och Riitta Pyykkö. Sanni Grahn-Laasonen skakar hand med Riitta Pyykkö. Bild: Lehtikuva Sanni Grahn-Laasonen

I framtiden kunde språkundervisning börja redan i förskolan. Det föreslås i en färsk rapport som behandlar finländares språkkunskaper.

Undervisningminister Sanni Grahn-Laasonen (saml.) tycker att förslaget låter bra, och enligt henne borde undervisning i främmande språk börja senast i årskurs ett.

– Vi bör uppmuntra och stöda barn och ungdomar att lära sig många språk eftersom det öppnar många dörrar och ökar internationalismen, säger Grahn-Laasonen.

Rapporten som publicerades på onsdagen föreslår att språkundervisningen skulle börja senast på första klassens vår med något annat språk än engelska. Enligt rapporten skulle detta bana väg för en god undervisning i engelska från och med tredje klassen.

Rapporten är skriven av Åbo universitets vice rektor Riitta Pyykkö. Enligt henne är en mångsidig språkkunskap en viktig del av Finlands framgång i en global värld.

I rapporten konstateras också att finländare studerar allt färre språk i grundskolan, och att språkkunskapen centreras till engelskan.

För att öka språkrikedomen föreslås det i rapporten att studerande i gymnasier kunde läsa språk över ämnesgränserna. Också ett muntligt språkprov i studentexamen föreslås.

Också universiteten får ett förslag i och med att alla studeranden borde visa att de kan två främmande språk istället för ett som är kutymen idag.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes