Hoppa till huvudinnehåll

Glad lucia! Klockan 17 är det kröning i Helsingfors domkyrka

Luciaprydnader i trä. En stjärngosse, Lucia och två tärnor.
Luciaprydnader i trä. En stjärngosse, Lucia och två tärnor. Lucia,jul,Julpynt,julprydnader,stjärngossar,advent,lucia och tärnor

I dag skrider lucior fram i skolor, daghem och kyrkor på många håll i Svenskfinland. Finlands lucia kröns i Helsingfors domkyrka klockan 17.

I år är det 21-åriga Anna-Kajsa Edström från Jakobstad som är Finlands lucia.

Hon kröns i Helsingfors domkyrka i kväll klockan 17 av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Om man vill se henne och tärnorna skrida ner för domkyrkans trappor gäller det att ta plats på Senatstorget klockan 18. Man kan också följa med kröningen i Yle Fem eller här på Svenska.yle.fi med start klockan 17.

I december och januari gör lucia tillsammans med luciakören närmare hundra besök på bland annat sjukhus och äldreboenden.

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan, Yle och Hufvudstadsbladet.

Lucia är frontfigur för luciainsamlingen som fortsätter ända fram till sista januari. I år går pengarna till utsatta barnfamiljer.

Läs mera:

Anna-Kajsa Edström är Finlands lucia 2017

Omröstningen är avslutad och rösterna är räknade. Lucia kommer i år från Jakobstad.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia