Hoppa till huvudinnehåll

Kanonstart på EM för Laukkanen – tog silver efter rekordlopp

Jenna Laukkanen.
Jenna Laukkanen forsade fram till rekord och EM-silver. Jenna Laukkanen. Bild: EPA Jenna Laukkanen

Jenna Laukkanen befäster sin position som en av Europas bästa i bröstsim. Finländskan lyckades inte försvara sitt EM-guld, men tog sin femte mästerskapsmedalj på nytt finländskt rekord. "Det är underbart att jag lyckades gräva fram den här farten till finalen", säger hon.

För två år sedan slog Jenna Laukkanen igenom med dunder och brak på EM-nivå. Då tog hon två guld i kortbana i Israel.

I dag knep finländskan en ny mästerskapsmedalj. Laukkanen öppnade det blåvita medaljkontot vid kortbane-EM i Köpenhamn direkt när hon slutade tvåa i finalen på 50 meter bröstsim.

Laukkanen tog sig till finalen som tredje snabbaste. Väl där klev hon in som regerande mästare.

Tjugotvååringen gjorde ett kanonlopp och kom i mål på tiden 29,54, vilket är nytt finländskt rekord. Hon förlorade med arton hundradelar till Ruta Meilutyte från Litauen. Svenskan Sophie Hansson tog brons.

– Vilken jämn tävling det var. Det är underbart att jag lyckades gräva fram den här farten till finalen. Det här silvret värmer väldigt mycket med tanke på hur svårt året har varit, säger Laukkanen enligt simförbundets pressmeddelande.

Sensationen ut i semifinal

Det här är Laukkanens femte EM-medalj. Hon tog även två brons vid långbane-EM i London 2016.

På fredag hoppar Laukkanen i bassängen som regerande mästare på 100 meter bröstsim.

På samma distans, 50 meter bröstsim, hade Ida Hulkko gjort sitt efter semifinalen. Hulkko, som fyllde nitton i går, lyckades inte ge sig själv en minnesvärd födelsedagspresent.

Finländskan var snabbast i morgonens försökssimning på tiden 29,85, men under kvällen knöt det sig. Hulkko simmade in på 30,24 och hade tionde bästa tid.

Ingen final för Jallow

På herrarnas 50 meter bröstsim blev Andrei Tuomola utslagen i semifinalen. Tuomola noterade 26,77 i sin semifinal – fjorton hundradelar sämre än i försöken – och var näst sist i sitt heat.

Mimosa Jallow hoppade i bassängen på 100 meter ryggsim. Jallow simmade i det andra semifinalheatet och hade ingen chans på en finalplats.

Jallow satte handen i kaklet efter 58,30 och simmade drygt tre tiondelar snabbare än i försöken. Hon var totalt tolva i sammandraget.