Hoppa till huvudinnehåll

Laine självkritisk trots att målen trillar in: "50 fullträffar är realistiskt"

Det är uppenbart att Patrik Laine hör till de få som kan det där med målskytte i hockey. I Winnipeg Jets förstår man vilken guldklimp organisationen har till sitt förfogande och gör de rätta sakerna för att kunna njuta av Laines färdigheter långt framöver.

Det är inte bara inom Jets organisationen som förväntningarna är höga. Också Laine själv har skyhöga mål.

– Om jag fortsätter att utvecklas är femtio mål en helt realistisk målsättning. Men om jag ska uppnå femtio fullträffar i år får jag allt jobba på. Men jag tror att jag kommer att uppnå det något år, och till och med under flera år, bara utvecklingen håller i sig, säger Laine.

Patrik Laine, hösten 2017.
Laine är målhungrig Patrik Laine, hösten 2017. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Patrik Laine

Finländaren har inte varit fullt nöjd med sin säsong. Han känner en press på sig att göra poäng, eftersom han hör till lagets bästa anfallsspelare.

– Början var rätt trög och svår och jag har haft lite svårigheter med att få spelet att löpa. Men lyckligtvis går det bra för laget. Det är ändå huvudsaken i hockey. Jag skulle förstås också själv vilja spela bra och hjälpa laget att vinna. Som en av de sex främsta anfallsspelarna borde jag kunna plocka poäng och näta. När det inte lyckas trots öppna lägen lider självförtroendet.

Paul Maurice.
Maurice bakom Jets bänken Paul Maurice. Bild: All Over Press Paul Maurice

Tränaren: Vill inte förändra Patrik

Laine har talat öppet om sin frustration över uteblivna poäng under höstsäsongen. Det är något som inte nordamerikanska spelare brukar göra.

– I vanliga fall skulle jag varna en spelare för att vara alltför öppenhjärtig gentemot den kanadensiska pressen. Men jag har inte velat förändra Patrik det minsta. Det han säger är totalt ärligt och det han känner just då. Det är tufft när glädjen och självförtroendet tryter. Men en del av det som gör den här killen så speciell är just hans personlighet och hans ärliga, öppna svar, kommenterar Jets chefstränare Paul Maurice.

– Han är inte rädd för kritik och han försöker inte skylla ifrån sig på andra. Det är en del av hans storhet som vi inte vill ändra på. Han är inte glad när målen uteblir. Han blir väldigt frustrerad. Men han anklagar inte sina lagkamrater och sin omgivning. Jag skulle gärna se att han var lite nådigare mot sig själv. Men hellre det här än att han inte bryr sig.

Patrik Laine.
Patrik Laine Patrik Laine. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Patrik Laine,Winnipeg Jets

Laines personliga mål, att under flera säsonger göra femtio eller flera mål i NHL, är stentuff. Teemu Selänne lyckades med det tre gånger under sin långa karriär.

Av de nuvarande spelarna är Alexander Ovetjkin i en klass för sig med hela sex säsonger där han prickat in över femtio mål. Sidney Crosby då? Han har lyckats med prestationen en gång då han säsongen 2009–2010 nåtade 51 gånger.

Patrik Laine i Sportmagasinet onsdagen 13 december. Klockan 19 i Yle Fem och i Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport