Hoppa till huvudinnehåll

Muslimsk samarbetsorganisation vädjar om världens stöd för östra Jerusalem som palestiniernas huvudstad

Den muslimska samarbetsorganisationen OIC höll krismöte
Den muslimska samarbetsorganisationen OIC:s krismöte i Istanbul 13.12.2017. Den muslimska samarbetsorganisationen OIC höll krismöte Bild: AFP / Lehtikuva muslimer,islam,organisation (samhälleliga fenomen),Istanbul,möten,Jerusalem

Östra Jerusalem är huvudstad i staten Palestina, säger den muslimska samarbetsorganisationen OIC i ett uttalande efter sitt krismöte.

De muslimska ledarna vädjar till hela världen om ett erkännande av staten Palestina och av östra Jerusalem som dess ockuperade huvudstad.

Vidare anser man att USA bör avstå från sin roll i fredsprocessen för Mellanöstern.

I ett gemensamt uttalande säger de muslimska ledarna att de betraktar president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad som ett tecken på att USA drar sig ur sin roll som sponsor av fredsprocessen i Mellanöstern.

Trumps beslut ogiltigförklaras

President Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är utan laga kraft - och ogiltigförklaras, sägs det också i den muslimska samarbetsorganisationens slutdeklaration.

OIC ser Trumps beslut som ett avsiktligt undergrävande av alla fredssträvanden och som en uppmuntran till Israel att "fortsätta med sin kolonialiseringspolitik, bosättningspolitik, apartheid och etnisk rensning".

OIC-gruppen (Organisation of Islamic Cooperation) består av 57 stater som ska försöka överbrygga de klyftor som finns mellan nationerna i det muslimska politiska samfundet som bland annat innefattar ärkerivalerna Saudiarabien och Iran.

Läs mera:

Palestiniernas president Abbas: Trump uttalar sig om Jerusalem som om staden vore en amerikansk stad

Palestiniernas president Mahmoud Abbas säger att president Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är ett gigantiskt brott och en klar kränkning av internationell rätt.