Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska studerande kastades ut från Ryssland

Den ryska flaggan vajar i vinden med blå himmel och några moln i bakgrunden.
Den ryska flaggan vajar i vinden med blå himmel och några moln i bakgrunden. Bild: Mostphotos Ryssland,flaggor,Rysslands flagga

18 norska och svenska studerande har förvisats från S:t Petersburg. Efter en razzia har ryska myndigheter nu börjat granska det norska universitetscentret i staden.

– Vi kan inte kommentera läget så länge myndigheternas kontroll pågår, meddelar personalen på det norska universitetscentret i S:t Petersburg.

Centret har nu tvingats stoppa sin verksamhet.

Det var förra veckan som olika ryska kontrollorgan stegade in på centrets kontor. Tjänstemännen krävde att få se alla papper som berör verksamheten. Personalen intervjuades och dokument beslagtogs.

I fredags anlände polisen. Nio norska och nio svenska studerande fick besked om att de har fel visum och att de måste lämna landet inom tre dagar. Ifall de inte lyder deporteras de och kan inte ansöka om nytt visum de närmaste fem åren.

De studerande lämnade landet i måndags.

Gruppen var i landet för att studera det ryska språket och kulturen sedan september.

Tagna på säng

Norska myndigheter överraskades totalt av myndigheternas razzia. Universitetscentret har fungerat i staden sen 1998 och spelar en viktig roll i samarbetet mellan de båda länderna.

– Vi följer nu noggrant med hur myndigheternas undersökning framskrider och vi bistår centret med all möjlig hjälp, säger Dag Halvorsen, Norges generalkonsul i Petersburg.

Konsulatet vet inte vad som ligger bakom razzian. I liknande fall brukar myndigheterna hänvisa till att en rysk medborgare eller organisation har klagat på centrets verksamhet.

– Vi behöver mer tid för att förstå problemet, men det viktiga är att centret kan fortsätta sin verksamhet, betonar Halvorsen. Centrets verksamhet är en fördel för både Norge och Ryssland. Det utbildar experter som kan främja samarbetet med Ryssland och kunskapen om landet.

Myndigheternas mål är att kontrollera ifall verksamheten är i harmoni med Rysslands lagstiftning. Rapporten ska vara klar den 3 januari.

Fel slags inbjudan

Polisen hävdar att de studerande hade fel sorts inbjudan för sina visum.

Centret har de senaste nio åren använt sig av samma visumprocedur där inbjudan kommer från ett lokalt universitet. De studerande hade vistats i Ryssland med ett humanitärt visum.

– Vi har svårt att förstå varför de tvingades lämna landet eftersom systemet har fungerat smärtfritt alla dessa år, kommenterar generalkonsul Halvorsen.

Det norska universitetscentret främjar forskning och utbildning mellan de båda länderna. Centret hjälper forskare och studerande med kurser och kontakter till universitet i Petersburg.

Bakom centret står de statliga universiteten i Bergen, Oslo, Trondheim och Tromsö.

År 2015 tvingades Nordiska ministerrådets informationskontor i Petersburg upphöra med sin verksamhet efter en kontroll av ryska myndigheter.

Läs också