Hoppa till huvudinnehåll

Stormoskén får inte understöd hos politiker i stadsstyrelsen

En kyrkspira och en moskéspira
En kyrkspira och en moskéspira Bild: ROLF ADLERCREUTZ / IBL Sweden / All Over Press islam,kyrkan

Planerna på en stormoské ser inte ut att vinna bifall bland politikerna i Helsingfors stadsstyrelse. På måndag fattas beslutet om en tomtreservering.

- Jag ser att det är viktigt att det finns moskéer för de muslimer som bor i Helsingfors men det här projektet för stormoské var problematiskt. Problemen gäller finansieringen, och det är också oklart om de som står bakom mosképrojeket kan handskas med ett så stort projekt, säger Otso Kivekäs från De gröna.

Förutom en moské var det tänkt att centret på Hanaholmen i Sörnäs skulle innehålla affärsutrymmen, ett utbildningscenter, idrottscenter och sociala utrymmen.

Otso Kivekäs på centralgatan med ateneum i bakgrunden
Otso Kivekäs, De gröna. Otso Kivekäs på centralgatan med ateneum i bakgrunden Bild: Yle/Helena von Alfthan Otso Kivekäs

Helsingfors stadsmiljönämnd har föreslagit att staden inte reserverar en tomt för stormosképrojektet. På måndag ska stadsstyrelsen fatta beslut om saken.

De medlemmar i stadsstyrelsen som Yle Huvudstadsregionen talat med är alla eniga om att stormoskén inte kommer att godkännas.

Porträtt på Wille Rydman i Helsingfors stadfullmäktige
Wille Rydman, Samlingspartiet. Porträtt på Wille Rydman i Helsingfors stadfullmäktige Bild: Yle/Helena von Alfthan Wille Rydman

Wille Rydman från Samlingspartiet anser att projektet inte är trovärdigt. Det är främst finansieringen och säkerheten som får honom att inte vilja stöda stormoskén.

- Jag har ingenting principiellt emot ett sådant projekt. Men vi måste alltid vara väldigt noggranna när det gäller trovärdig finansiering och säkerhetsfrågor som också är väldigt aktuella när det gäller olika slags tolkningar av islamiska religionen, säger Rydman.

Stormoskén ska få finansiering från Bahran, som har täta förbindelser bland annat med det sunnimuslimska Saudiarabien.

veronika honkasalo, Vänsterförbundets kandidat i riksdagsvalet 2015
Veronika Honkasalo, Vänsterförbundet. veronika honkasalo, Vänsterförbundets kandidat i riksdagsvalet 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan veronika honkasalo

Veronika Honkasalo från Vänsterförbundet säger att hon inte fått tillräckligt med information om stormosképrojektet.

- Med den information jag har så kan jag inte för tillfället stöda just det här projektet. Men jag tycker absolut att Helsingfors behöver nya moskéer. Det är ett stort problem att vi inte har tillräckligt med moskéer i Helsingfors, säger Honkasalo (Vf).

porträtt på marcus rantala (sfp) i helsingfors stadsfullmäktige
Marcus Rantala, Svenska Folkpartiet. porträtt på marcus rantala (sfp) i helsingfors stadsfullmäktige Bild: Yle/Helena von Alfthan Marcus Rantala

Marcus Rantala från Svenska Folkpartiet tror att Helsingfors ännu kan få en stormoské. Men det projekt som stadsstyrelsen ska ta ställning till på måndag innehåller för många frågetecken anser Rantala, särskilt när det gäller finansieringen.

- När finansieringen kommer från Bahrain, Saudiarabien är frågan om de kommer att ha ett inflytande på moskéns verksamhet. Frågan är om det skulle vara en moské öppen för alla. Men jag tycker det är viktigt påpeka att det finns ett behov för moskéer i Helsingfors, det problemet har vi inte löst, säger Rantala.

Stormoskén har planerats till en tomt mellan Sörnäs strandväg och Hanaholmens kraftverk i Sörnäs. Tomten är idag uthyrd till Helen med ett långt arrendeavtal.