Hoppa till huvudinnehåll

"Varsågod, din kebab är räddad" - Europaparlamentets fosfatförbud röstades inte igenom

Kebab är populär snabbmat
Fosfater i kebabkött debatterades i Europaparlamentet. Vissa vill förbjuda det på grund av hälsorisker. Kebab är populär snabbmat Bild: Yle/Jesper Alm kebab

Europaparlamentets förslag om att förbjuda fosfat i frysförpackat kebabkött gick om intet på onsdag.

373 röstade för förslaget medan 272 röstade emot. För att godkännas skulle förslaget ha behövt 376 röster.

Förslaget skulle ha stoppat EU-kommissionen från att godkänna fosfat som ett tillsatsämne i fryst kebabkött.

Enligt kebabindustrin behövs fosfater för att bevara köttets kvalitet.

"Kebabförbudet"

Det har lett till att förslaget kallades "kebabförbudet" så fort det togs upp.

Motståndare anser att fosfat leder till hjärt- och kärlsjukdomar. De tror också att fosfat kunde ersättas med hälsovänligare tillsatsämnen.

Enligt nuvarande lagstiftning är fosfater inte tillåtna i kebabkött men flera medlemsländer struntar i reglerna.

- Varsågod, vi räddade din kebab, twittrade parlamentets största grupp ePP.

Fosfaternas framtid avgörs av Europas livsmedelssäkerhetsverk i december 2018 när dess säkerhet som tillsatsämne bedöms.