Hoppa till huvudinnehåll

Yle förbereder sig för presidentval tillsammans med finländarna

Presidentinvaalit näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla. TV1 välittää yli kymmenen tuntia suoria vaalitenttejä.
Presidentinvaalit näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla. TV1 välittää yli kymmenen tuntia suoria vaalitenttejä. presidentval,Yle TV1

Yle dukar fram en intressant uppsättning innehåll inför presidentvalet i januari. Den stora kandidatutfrågningen den 14.12 är den första av Yles mångsidiga utbud inför presidentvalet.

Det blir valstart för Yle torsdagen den 14.12. Då sänds Yles första valprogram. Det är en stor utfrågning där alla åtta kandidater möts i en direktsändning i en studio i Böle.

“Ett fungerande samhälle bygger på förtroende och och ömsesidig förståelse. Yle vill behandla alla kandidater och deras åsikter lika. Det ska stöda väljarna då de ska fatta sina beslut “, säger Jouko Jokinen som är direktör för den finskspråkiga Yles nyhets- och aktualitetsverksamheten.

“Den här gången är också ungdomsredaktionerna aktivt med för att hitta nya vinklingar till valjournalistiken”, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Yle utvecklar hela tiden nya sätt att föra demokratin närmare väljarna. Det är en speciellt viktig uppgift för Yle och ett centralt mål för den politiska journalistiken att politiska åsikter och alternativ utkristalliseras inför valet.

Yle bevakar de kommande valet mångsidigt, på olika plattformar både på finska och svenska. Alla hittar sitt eget sätt att följa med utfrågningar och diskussioner inför valet och delta under själva valkvällen den 28 januari. Yles innehåll finns på webben, i radio och i tv samt på Yle Arenan.

Yles första finskspråkiga valdebatt hålls alltså den 14.12 på Yle TV1 och på Yle Areena och Yle Arenan och den andra visas den 25.1. Kandidatutfrågningarna hålls första och andra veckan i januari. Datumet för Svenska Yles valdebatt är den 22.1.

Yle har förnyat den välbekanta valkompassen inför presidentvalet. Den öppnas torsdagen den 14.12. Yle Kioski ansvarar för videorna i Yles valgalleri.

Bolaget