Hoppa till huvudinnehåll

Det är åter dags för president Putins årliga presskonferens, han väntas få frågor om Mellanöstern – och om sitt privatliv

Rysslands president Vladimir Putin i Vladivostok den 7 september 2017.
President Putin brukar hinna svara på närmare sjuttio frågor under presskonferensen Rysslands president Vladimir Putin i Vladivostok den 7 september 2017. Bild: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/TASS/ Vladimir Putin,Ryssland

President Putins stora, årliga presskonferens är lång, trång och svettig och ändå vill alla journalister som jobbar i Ryssland väldigt gärna vara på plats.

Dels beror det på att presidenten så sällan träffar journalister och svarar på frågor, dels på att alla väntar sig att han ska komma med någon nyhet.

I år är den mest väntade nyheten redan avslöjad, vi vet att Putin ställer upp som kandidat i presidentvalet nästa år. Det meddelade han förra veckan.

Putin har kanske ett fredsförslag

Om Putin har något stort att komma med i år kan det handla om Mellanöstern. Han har rest runt i området under de senaste dagarna och det är inte alls omöjligt att han kommer med något slags fredsplan eller något nytt förslag om internationellt samarbete för att åstadkomma stabilitet i regionen.

Ett säkert tema på årets konferens är skandalen kring rysk idrott, alltså de dopningsavslöjanden som har lett till att Ryssland stängs ut från OS nästa år.

Inrikes väntas Putin åtminstone kommentera miljöfrågor, ekonomi, sociala problem och levnadsstandarden i landet.

Två män vid en spegel utomhus i snöfall. En av dem vänder ryggen mot bilden.
Ekonomin är på väg uppåt med fortfarande finns det många fattiga i Ryssland Två män vid en spegel utomhus i snöfall. En av dem vänder ryggen mot bilden. Bild: Yle, Kerstin Kronvall fattigdom,Ryssland,vinter

Många frågar om Putins privatliv

Presskonferenserna brukar dra ut på tiden, rekordåret 2008 pågick den i fyra timmar och fyrtio minuter, då svarade Putin på 106 frågor. I fjol räckte konferensen tre timmar och femtio minuter och han besvarade 67 frågor.

Bland frågorna finns vanligtvis allt från global säkerhetspolitik till detaljer om presidentens privatliv.

Inför presskonferensen har en rysk journalist sagt att hon vill fråga hur presidenten firar nyår och till vem han ger nyårsgåvor. En annan vill veta vilket yrke Putin skulle välja om han stod inför yrkesval i dag.

Barn klädda som brandsoldater leker att de släcker en eld
Det finns särskilda center i Moskva där barn kan pröva på olika yrken Barn klädda som brandsoldater leker att de släcker en eld Bild: Yle, Kerstin Kronvall barn (åldersgrupper),brandmän,lek

Under tidigare år har Putin fått frågor bland annat om sitt kärleksliv. En gång svarade han att det finns kärlek i hans liv, en annan gång sa han att han kanske en dag kommer med en nyhet om en ny första dam i riket.

Putin och hans fru Ljudmila tog ut skilsmässa år 2013.

Alla konster prövas

Det är bara ett fåtal av journalisterna på plats som verkligen får ställa en fråga till presidenten. Eftersom alla så gärna vill höra till de utvaldas skara kommer många av journalisterna till träffen utrustade med stora plakat, flaggor eller vimplar.

Många klär sig uppseendeväckande och en journalist från Burjatien i sydöstra Ryssland berättade för tv-kanalen Vesti att hon tar med sig en stor ballong och med hjälp av den hoppas hon fånga Putins uppmärksamhet.

I själva verket finns det mycket som tyder på att frågeställarna har valts ut på förhand och sedan tilldelas ordet av Kremls presschef Dmitrij Peskov. Innan konferensen börjar brukar ändå pressfolk från Kreml gå omkring bland journalisterna och höra sig för om vad man vill fråga.

Det är i och för sig inget dåligt sätt att göra ett slags opinionsmätning bland medierna. Informationen kan vara till nytta för pressavdelningens och presidentens senare arbete.

Presskonferensen börjar klockan 11 finsk tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes