Hoppa till huvudinnehåll

Europeiska nyhetsbyråer vill få internetjättarna att betala för nyheter

En bild av Facebooks konto på Facebook. Mark Zuckerberg syns till höger.
Facebook gjorde vinst på över 10 miljarder dollar ifjol, vilket är tre gånger mer än år 2015. En bild av Facebooks konto på Facebook. Mark Zuckerberg syns till höger. Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO Mark Zuckerberg,Facebook,sociala medier

Nio europeiska nyhetsbyråer kräver nu ett EU-direktiv för att nätjättar som Google, Facebook och Twitter ska tvingas betala för material som sprids av tjänsterna. Nyhetsbyråernas material ger bolagen miljardintäkter men de betalar inget till producenterna, skriver nyhetsbyråerna i franska Le Monde.

Nio europeiska nyhetsbyråer gör nu gemensam sak för att kräva internetjättar som Google, Facebook och Twitter på betalning för sitt material.

Kravet kommer efter diskussioner i EU-parlamentet kring ett direktiv som skulle tvinga internettjänster att betala upphovsrättsavgifter för material som sprids på tjänsterna.

I en insändare i franska tidningen Le Monde skriver nyhetsbyråer som bland annat franska AFP, tyska DPA och svenska TT att till exempel Facebook använder deras material för att locka användare och annonsörer.

Däremot betalar bolaget ingenting åt dem som producerar materialet, vilket enligt byråerna hotar hela nyhetsförmedlingen.

Världens största mediahus

Byråerna skriver att Facebook idag kan ses som världens största mediahus, med tanke på den mängd nyheter och annat material som sprids via tjänsten.

Enligt Facebook själv uppger användarna tillgången till nyheter som den näst viktigaste orsaken att använda tjänsten.

Stor skylt med texten Google utanför företagets kontor i New York.
Fri och pålitlig nyhetsbevakning är nu hotad eftersom media snart inte längre har råd att betala för den, skriver nyhetsbyråerna. Stor skylt med texten Google utanför företagets kontor i New York. Bild: EPA/JUSTIN LANE sökmotor

- Men varken Facebook eller Google har någon redaktion, de har inga reportrar i Syrien eller en byrå i Zimbabwe som skulle utreda Mugabes fall, skriver nyhetsbyråerna.

- För dem som har det kostar arbetet att informera allmänheten mycket pengar, fortsätter insändaren.

Samtidigt som Facebook har använt andras material för att locka annonsörer och tredubbla sin vinst bara ifjol, betalar de inget för det här materialet.

Samtidigt håller Facebook och Google på att konkurrera ut andra medier som verkligen betalar för nyhetsbyråernas arbete och producerar egna nyheter på annonsmarknaden.

Facebook själv uppger att det inte är något media- eller nyhetsbolag och menar att bolaget inte kan tvingas betala för material användarna delar med varandra.

Fri tillgång till information

En del EU-parlamentariker har oroat sig för att ett direktiv kring upphovsrätten till nyhetsmaterial skulle kunna förhindra den fria tillgången information som utgör en av grundvalarna för demokratin.

Nyhetsbyråerna varnar ändå för att den nuvarande utveklingen kan leda till att nyhetsbyråerna försvinner och i sin tur leda till färre pålitiliga nyhetskällor.

Facebooks högkvarter ligger i Palo Alto, Kalifornien
Facebook har bestämt sig för att börja betala skatt mer lokalt i Europa, men bolaget har själv uppgett att det inte är något mediabolag och motsätter sig kraven på upphovsrättsavgifter. Facebooks högkvarter ligger i Palo Alto, Kalifornien Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO palo alto

- Då riskerar en annan av demokratins grundvalar, mångsidiga källor till pålitlig information, att undermineras, skriver nyhetsbyråerna.

- Ett direktiv skulle dessutom inte påverka användarna. Det skulle bara tvinga dem som nu drar in en oproportionerligt stor del av annonsintäkterna att dela på de pengarna med dem som verkligen producerar informationen som ger upphov till de här intäkterna, skriver byråerna.

Också skattetryck på jättarna

Också flera regeringar har på sistone tryckt på internetjättarna bland annat i skattefrågor.

Facebook bestämde nyligen att bolaget börjar betala skatt i Europa mer enligt var intäkterna har sitt ursprung, istället för att betala skatt enbart i Irland där bolagets Europeiska huvudkontor ligger.

Facebook har kontor i sammanlagt tio europeiska länder.

Beslutet fattades efter att bolagets skattearrangemang i Irland ansågs strida mot EU:s konkurrensregler.

Bland annat näthandelsjätten Amazon fattade ett liknande beslut efter påtryckning från EU redan år 2015.