Hoppa till huvudinnehåll

Haglund tar över efter Ollila på Etla och EVA

SFP:s Carl Haglund.
Carl Haglund. Arkivbild. SFP:s Carl Haglund. Bild: Marcus Rosenlund valet2015

SFP:s förra partiledare Carl Haglund tar över som styrelseordförande för Näringslivets forskningsinstitut Etla och Näringslivets delegation EVA efter Jorma Ollila.

Garantiföreningarna för Etla och EVA valde Haglund till posterna på torsdagen. Den 67-åriga Jorma Ollila har lett Etla och EVA i tolv år.

Haglund var ordförande för SFP 2012-2016 och Europaparlamentariker 2009-2012.

Han är nu vice vd för energibolaget Sunshine Kaidi med ansvar för Europa och investeringsstrategin. Han är också vd för dotterbolaget Kaidi Finland.

Etla och EVA har en betydelsefull roll i samhället, säger Haglund i ett pressmeddelande.

- En kvalitativ ekonomisk forskning och analys skapar en grund för samhällelig debatt. En utveckling av välfärdssamhället förutsätter en djup förståelse av de ekonomiska strukturerna och utvecklingen. Här är Etla och EVA centrala aktörer och det är en glädje att få gå med i den här verksamheten, säger Haglund i pressmeddelandet.

Ollila blev känd som Nokias vd 1992-1999 och styrelseordförande 1999-2012. Han har också varit styrelseordförande för Shell 2006-2014 och för Outokumpu sedan 2013.

- Jag tycker att det här är ett bra ögonblick att ge ordförandeskapet vidare. Etla och EVA har befäst sin ställning och sin finansiering. Den komplexa globala ekonomin förutsätter just en sådan politikrelevant ekonomisk forskning som Etla erbjuder, säger Ollila i pressmeddelandet.

Text:FNB

Ingressen i mobilvyn korrigerades 18.32.