Hoppa till huvudinnehåll

Hjälporganisation: Våldet i Burma har krävt över tio gånger fler offer än trott

By brinner på andra sidan om floden som utgör gränsen mellan Bangladesh och Burma.
Den burmesiska armén anklagas för att systematiskt ha bränt Rohingya-byar under sin framfart i delstaten Rakhine. Den brinnande byn på bilder ligger på andra sidon om floden som utgör gränsen mellan Burma och Bangladesh. By brinner på andra sidan om floden som utgör gränsen mellan Bangladesh och Burma. Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Myanmar

Den första månaden av de etniska våldsamheterna i burmesiska delstaten Rakhine har krävt mångfaldigt fler offer än tidigare trott, säger Läkare utan gränser. Åtminstone 6 700 människor dödades under den första månaden av de systematiska angreppen mot Rohingya-minoriteten.

Våldet mot Rohingya-minoriteten som FN har kallat för ett läroboksexempel på etnisk rensning har troligen krävt åtminstone tio gånger fler offer än de officiella uppskattningarna, uppger hjälporganisationen Läkare utan gränser.

Den burmesiska armén har uppgett att 400 människor har dödats och att största delen av dem var vad den kallade muslimska terrorister.

En liten flicka bär på sitt syskon medan hon vadar över en flod på väg till flyktingläger i Bangladesh.
Många flyktingbarn kom ensamma över gränsen efter att ha förlorat sina föräldrar under våldsamheterna. En liten flicka bär på sitt syskon medan hon vadar över en flod på väg till flyktingläger i Bangladesh. Bild: EPA-EFE/MONIRUL ALAM Myanmar,Rohingyer

Nu säger Läkare utan gränser att deras utredning tyder på att åtminstone 6 700 människor dödades bara under den första månadens våldsamheter.

Antalet döda ligger troligen i underkant då vi varken har kunnat samla in information i alla flyktingsamhällen eller beakta de familjer som aldrig lyckades ta sig ur Burma.― Läkare utan gränsers rapport

Alla de offer Läkare utan gränser räknar med i sin utredning är civila och över 700 är barn under fem år.

Systematiskt våld

Våldet i Rakhine började då en militant Rohingya-nationalistisk grupp angrep polisposteringar på flera håll i delstaten.

Armén utlyste då en anti-terroroperation, men gick istället till angrepp mot civila för att hämnas för attackerna.

Karta över Burma.
Största delen av flyktingarna som har tagit sig till Bangladesh kommer från norra Rakhine, där det humanitära läget för Rohingya-befolkningen redan före våldet var mycket dåligt. Karta över Burma. Bild: Yle/Rea Lemström Myanmar,kartor,Rakhinestaten

Soldater brände byar, mördade män och våldtog kvinnor och flickor i vad FN beskriver som koordinerade, systematiska försök att fördriva Rohingya-befolkningen.

Våldet har också tvingat långt över en halv miljon människor på flykt till grannlandet Bangladesh.

Det vi fick fram var chockerande, både vad gäller antalet människor som hade förlorat familjemedlemmar i våldsamheterna och de horribla sätt som de uppger att offren dödades på eller skadades på.― Sidney Wong, Läkare utan gränser

Förhållandena i Burma är väldokumenterade, men har inte utretts systematiskt med syfte att fastställa exakt hur många offer våldet har krävt i vilka områden.

Utredning ämnad för åtal

Läkare utan gränsers utredning är den exakta hittills, då tanken bakom utredningen är att den ska kunna användas för att fastställa om det är frågan om brott mot mänskligheten.

Därför har utredningen försökt fastställa inte bara hur många, utan vem, var och hur offren dödades.

Stort flyktingläger i Bangladesh.
Massiva flyktingsamhällen har uppstått nära Cox's Bazar i Bangladesh då över en halv miljon människor på kort tid tog sig över gränsen undan våldet. Stort flyktingläger i Bangladesh. Bangladesh,Rohingyer

- Det vi fick fram var chockerande, både vad gäller antalet människor som hade förlorat familjemedlemmar i våldsamheterna och de horribla sätt som de uppger att offren dödades på eller skadades på, säger organisationens medicinska chef Sidney Wong till BBC.

Två tredjedelar av offren uppges ha avrättats summariskt, kring en tiondel ha bränts levande och kring fem procent ha misshandlats till döds, enligt rapporten.

Läkare utan gränser har sammanställt utredningen med vittnesmål från flyktingarna, och menar att antalet döda egentligen kan vara ännu fler.

- Antalet döda ligger troligen i underkant då vi varken har kunnat samla in information i alla flyktingsamhällen eller beakta de familjer som aldrig lyckades ta sig ur Burma, uppges i rapporten om utredningen.

Åtal osannolikt

Att något åtal för brott mot mänskligheten skulle väckas är ändå osannolikt i nuläget.

Burma är inte själv part i Rom-avtalet för Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag, och domstolen kan därför inte på egen hand väcka åtal.

Åtal skulle kräva ett enhälligt beslut från FN:s säkerhetsråd, där Kina hittills har givit den burmesiska regeringen sitt fulla stöd.

Den burmesiska armén uppger att den har utfört vad den kallar en noggrann intern utredning och inte hittat något brottsligt med soldaternas agerande under den så kallade anti-terroroperationen.

Den burmesiska regeringen nekar att några byar skulle ha bränts eller civila skulle ha dödats.

Istället anklagar regeringen rohingyerna själva för att ha iscensatt våldet, eller själv ligga bakom det.

Kan inte återvända till Burma

Läkare utan gränser riktar också skarp kritik mot det avtal Burma och Bangladesh har undertecknat för att låta en stor del av Rohingya-flyktingarna återvända till Burma.

- Avtalet är förhastat eftersom människor fortfarande flyr Burma till Bangladesh, står det i rapporten.

Förutom att hotet om våld är överhängande skulle återvändande också vara ytterst utsatta på andra sätt.

Många av flyktingarna, framförallt barnen, lider av både kronisk undernäring och sjukdomar och är utom räckhåll för hjälp om de återvänder, menar organisationen.

Den burmesiska armén anklagas för att ha förhindrat hjälp från att nå de interna flyktingarna i delstaten Rakhine.