Hoppa till huvudinnehåll

Hundra år av kunskap och utveckling i fokus under Åbo Akademis jubileumsår

Gammal bild på Åbo Akademis huvudbyggnad.
Trappska huset, numera Åbo Akademis huvudbyggnad. Vågmästare J.C. Trapp lät bygga huset som är ritat av Charles Bassi. Bilden är tagen på 1910-talet. Gammal bild på Åbo Akademis huvudbyggnad. Bild: Åbo Akademis bildsamlingar. Fotograf okänd. Åbo Akademi,trappska huset

Åbo Akademi fyller 100 år 2018 och jubileumsåret firas med festligheter i både Åbo och Vasa. Temat för jubileumsåret är ”kunskap i går, i dag och i morgon”.

- Åbo Akademi spelar en viktig roll i det finländska universitetssamfundet och hela det finländska samhället, det är värt att vara stolt över och fira, säger Åbo Akademis kansler Ulrika Wolf-Knuts, jubileumsårets ordförande och beskyddare.

Åbo Akademis kansler Ulrika Wolf-Knuts.
Kansler Ulrika Wolf-Knuts. Åbo Akademis kansler Ulrika Wolf-Knuts. Bild: Yle / Mattias Simonsen Ulrika Wolf-Knuts

Då Åbo Akademi grundades 1918 hade universitetet 47 studenter och en lärarkader på 13 personer, av vilka sex var professorer.

- I dag är vi betydligt större med cirka 100 professorer och 5 500 grundexamensstudenter, konstaterar rektor Mikko Hupa.

Rektor Mikko Hupa vid Åbo Akademi
Rektor Mikko Hupa. Rektor Mikko Hupa vid Åbo Akademi Bild: Yle/Nina Bergman åbo akademi

Späckat program

Jubileumsårets festligheter inleds med en stor utomhusfest i Åbo torsdagen den 18 januari. Festen, som ordnas på Domkyrkotorget och Braheskvären, är öppen för allmänheten. Bland annat bjuds det på en massiv ljusshow och cirkusperformance.

Jubileumsårets evenemang:

18.1.2018: Öppningsfesten Lights on ÅAU.
13.2.2018: Utgivning av jubileumshistoriken. Vernissage för ”Budskap från det förflutna”, Åbo Akademis biblioteks jubileumsutställning av samlingar och arkiv.
17.3.2018: Uruppförande av Åbo Akademis jubileumskantat i Trefaldighetskyrkan, Vasa.
21.4.2018: Öppet hus på campus i Åbo.
Sommaren 2018: Gratis campusguidningar erbjuds på svenska, finska och engelska i Åbo.
17.7.2018: Åbo Akademi deltar i SuomiAreena (Finlandsarenan) i Björneborg med paneldiskussionen ”Vaalidemokratiaa ja enemmistöpäätöksiä – Mitkä ovat demokratian tulevaisuuden näkymät Suomessa?”. Från Åbo Akademi deltar professorerna Kimmo Grönlund och Elina Pirjatanniemi.
25.10.2018: Framtidsseminarium i Åbo: Imagine! Science, knowledge and wisdom in the University of the Future. Stora namn från industri-, ekonomi- och vetenskapssektorn diskuterar framtiden. Åbo stad lyser upp Biblioteksbron i Åbo i Åbo Akademis färger rött och gult.
14.12.2018: Jubileumsfesten ”Mot framtiden” i Vasa.

I Vasa inleds firandet den 17 mars med en konsert i Trefaldighetskyrkan där Åbo Akademis nya jubileumskantat uruppförs av Åbo Akademis tre studentkörer; Florakören, Brahe Djäknar och Pedavoces.

Jubileumskantaten är komponerad av Ulf Långbacka. Åbo Akademis första kantat Jordens sång beställdes till invigningen 1919 och musiken komponerades av Jean Sibelius.

ÅA100 får eget frimärke

Märkesåret till ära har ÅA-professorn i biokemi Mark S. Johnson och hans adepter tagit fram ett recept på ett eget jubileumsöl.

Bild från Arken vid Åbo Akademi.
Bild från Arken vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Andy Ödman Åbo Akademi,åbo akademi arken

Dessutom finns det en ÅA100-bakelse gjord på havtorn och hallon som tagits fram av Patrik Lindström, restaurangchef för Café Arken och Café Fänriken.

Akademin har också beställt ÅA100-årsgåvor som designats för att användas under året.

Den 24 januari ger dessutom posten ut ett ÅA100-frimärke.

Läs också