Hoppa till huvudinnehåll

Kippilä kunde vara världsmästare – innebandyns regelförändringar öppnar för spektakulära straffar

My Kippiläs bortdömda innebandystraff från VM-turneringen 2015 kommer från och med nästa höst att vara gångbar om de föreslagna regelförändringarna inom grenen träder i kraft som planerat.

Det internationella innebandyförbundet sammanträdde under VM i Bratislava och kommer med tre regelförändringar.

Den första gäller situationer där bollen träffar huvudet, enligt förändringen leder det framöver till ett frislag istället för en två minuters utvisning.

Den andra regeländringen revolutionerar straffslaget.

"Bollen får spelas obegränsat antal gånger med klubban av spelaren som utför straffslaget, men måste befinna sig i rörelse framåt under hela straffslaget.", står det i de svenskspråkiga reglerna.

– Vid straffarna ändras regeln så att spelaren är den som måste röra sig framåt hela tiden, bollen får röra sig dit den har lust, förklarar det internationella förbundets generalsekreterare John Liljelund för webbplatsen Pääkallo.fi.

Ifall den regeln varit i kraft vid VM-slutspelet i Finland 2015 kunde världsmästaren ha hetat något annat än Sverige.

My Kippilä fick då sitt straffmål bortdömt på grund av att bollen rörde sig bakåt (se videon i artikelns huvudbild).

Den tredje regeländringen gäller passivt spel.

Om och när ett lag ligger bakom det egna målet utan att ta initiativ kan domaren varna laget och slutligen döma frislag åt motståndaren om laget inte aktiverar sig, belyser Liljelund ytterligare.

Förr har man inom den internationella innebandyn sett över regelverket i fyra års cykler, men tanken är att man framöver skall se över reglerna med två års mellanrum.

Läs också