Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Stora åsiktsskillnader mellan presidentkandidaterna, första slaget om nätneutralitet

Kvinna håller protestskylt på gatan
Kvinna håller protestskylt på gatan Bild: imago/Levine-Roberts/ All Over Press medborgaraktivitet,Nätneutralitet,The Business

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Yles valkompass visar att det finns stora åsiktsskillnader mellan presidentkandidaterna. Bland annat Nato och presidentens maktbefogenheter hör till de polariserande ämnena. Vi har sammanfattat valkompassen i tre punkter.

Österbottniska företag är intresserade av samarbete i Norge. Under onsdagen besökte en delegation från den norska ambassaden Jakobstad. På agendan fanns bland annat samarbeten gällande ren energi mellan österbottniska och norska företag.

Utrikes:

Rysslands president Vladimir Putin håller sin traditionella årliga presskonferens idag klockan elva. Putin väntas få frågor om mellanöstern, dopingskandalen bland ryska idrottare, men också sitt privatliv.

I USA kommer telekommunikationsbyrån FCC idag att rösta om ändringar i landets nätneutralitetsregler. Omröstningen har fått hård kritik. Många anser att om reglerna rivs upp kommer internetleverantörerna få för stor makt eftersom de då inte längre behöver behandla all internettrafik som likvärdig.

Väder:

Ett snöfallsområde över Österbotten och Kajanaland rör sig sakta norrut. I söder uppehåll med uppsprickande molntäcke. I landets västra delar tidvis snöfall eller blötsnö.

Temperaturen i söder är under dagen mellan -1 och +2, under natten sjunker den till 0...-5 grader. I Lappland kan temperaturen sjunka till -18.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes