Hoppa till huvudinnehåll

Nordnorge är intressant för österbottniska företagare

snöklädda fisskebåtar i vintrig vik, högt fjäll i bakgrunden
snöklädda fisskebåtar i vintrig vik, högt fjäll i bakgrunden Bild: Yle Ingemo Lindroos fiskebåtar,tromsö

Norge är en intressant tillväxtmarknad för företag i Jakobstadsregionen. Utvecklingsbolaget Concordia vill utveckla samarbetet med norska företag.

Norge är enligt Anna Salmensaari på det norska exportfrämjandet Innovasjon Norge på väg mot hållbara lösningar i ekonomin. Det här öppnar möjligheter inför framtiden också i Jakobstadsregionen.

Många branscher är intressanta

Jakobstad fick på onsdagen besök av en delegation från norska ambassaden i Helsingfors.

Den bestod av 1:e ambassadsekreteraren för näringslivsfrågor, Hege Koppang och Anna Salmensaari på det norska exportfrämjandet Innovasjon Norge.

- Vi ser bland annat på ren energi, bioekonomi och det finns många möjligheter att arbeta tillsammans och utveckla näringar och växa tillsammans, säger Anna Salmensaari.

Anna Salmensaari från Innovasjon Norge berättar om möjligheterna till business i Norge
Anna Salmensaari från Innovasjon Norge berättar om möjligheterna till business i Norge. Anna Salmensaari från Innovasjon Norge berättar om möjligheterna till business i Norge Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,export,Norge,regionalt utvecklingsbolag

Hur skall man bete sig för att göra affärer med norrmän?

- Man skall bara vara sig själv, en trevlig finländare. Det finns en bra kontakt mellan oss norrmän och finländare. Vi har liknande värderingar och kultur, säger ambassadsekreterare Hege Koppang.

Concordias vd, Jarl Sundqvist, 1:e sekreteraren vid Norges ambassad och Anna Salmensaari från Innovasjon Norge tror på utökade handelsförbindelser mellan Finland och Norge
Concordias vd, Jarl Sundqvist, 1:e sekreteraren vid Norges ambassad, Hege Koppang och Anna Salmensaari från Innovasjon Norge tror på utökade handelsförbindelser mellan Finland och Norge. Concordias vd, Jarl Sundqvist, 1:e sekreteraren vid Norges ambassad och Anna Salmensaari från Innovasjon Norge tror på utökade handelsförbindelser mellan Finland och Norge Jakobstad,export,Norge,Anna Salmensaari

Larsmoföretagare är intresserad av Norge

Sven Grankulla i Larsmo är vd för metallföretaget STH- Steel och han är definitivt intresserad av att komma in på den norska marknaden.

- Vi ser Norge som en möjlighet, inte minst Nordnorge. Det handlar inte bara om offshore verksamhet där, det finns också mycket på land att göra.

Läs också