Hoppa till huvudinnehåll

Nyckelpersoner inom konsten

Vi känner igen deras konst och vi känner igen deras utseenden. En galen mustasch och ett stort ögonbryn för tankarna till Salvador Dali och Frida Kahlo. Fantastiska konstnärer med fantastiska utseenden!

När det finns säregna drag är det relativt lätt att förenkla till endast några pennstreck och penseldrag. Tillsammans med några rejäla träkulor blir det personliga nyckelringar.

Du behöver:

 • träkulor
 • lack
 • penslar
 • svart tusch
 • hobbyfärg
 • metallring (nyckelringar finns i hobbyaffärer)
 • lädersnören
 • garn och skinn till hår
 • skisspapper

Gör så här:

 1. Börja med att lacka de träkulor som skall användas till ansikte. Det gör man för att tuschen inte ska spridas ut i träet. Ett tips är att trä kulorna på ett sugrör medan man målar, då blir det inte så kladdigt.
 2. Skissa upp enkla ansikten i cirklar. Överdriv det som är mest karakteristiskt - Andy Warhols stora glasögon och Dalis mustasch.
 3. När du har en plan på hur typerna skall se ut målar du de träkulor som ska ha en basfärg. Låt torka.
 4. Måla hår och eventuella detaljer - en guldkedja till Kahlo, mindre kulor till hårknutar osv.
 5. Andy Warhol hade ju en magnifik frisyr. Överdriv den genom att använda lite vitt fårskinn som du limmar fast med limpistol.
 6. Ansiktena är egentligen bara några välvalda streck som görs bäst med tuschpenna.
 7. När allt har torkat knyter du fast läderremmarna i nyckelringarna och trär på kulorna.
 8. Voila, några nyckelpersoner inom konsten!

  Får jag presentera: Salvador Dali, Frida Kahlo, Andy Warhol och Vincent Van Gogh.

  Nyckelringar med figurer gjorda av träkulor. Figurerna föreställer kända konstnärer.
  Nyckelringar med figurer gjorda av träkulor. Figurerna föreställer kända konstnärer. Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström Strömsö,karikatyrer,Nyckelring,konstnärer,handarbeten (produkt),pyssel,Gör-det-själv
 • Vasa Sports damer spelar ligahockey nästa säsong

  20 år sedan sist – Sports damer stiger till högsta nivån.

  Säsongen 2017–2018 var ett bottennapp för Vasa Sports herrlag som blev sist i Ligan. Men damerna fixade att klubbens säsong fick ett lyckligt slut: damerna vann den avgörande kvalmatchen över Hermes och avancerar till Ligan.

 • Ryskt fotbolls-VM ska locka turister till Helsingfors

  Det är enkelt att resa till ryska matcher via Helsingfors.

  Helsingfors turistsektor tänker ta ut det mesta möjliga av att fotbolls-VM ordnas i grannlandet Ryssland i sommar från mitten av juni till mitten av juli.

 • Scandorama är en dystopi om den nordiska idealstaten

  Hannele Mikaela Taivassalo utforskar samtiden via dystopin.

  Scandorama är en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhet gått samman för att bilda. Avsikten är att skapa en idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. För att uppnå detta skyr man inga medel, utan man går till och med in för att förädla människor, berättar Hannele Mikaela Taivassalo.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.