Hoppa till huvudinnehåll

Nyckelpersoner inom konsten

Vi känner igen deras konst och vi känner igen deras utseenden. En galen mustasch och ett stort ögonbryn för tankarna till Salvador Dali och Frida Kahlo. Fantastiska konstnärer med fantastiska utseenden!

När det finns säregna drag är det relativt lätt att förenkla till endast några pennstreck och penseldrag. Tillsammans med några rejäla träkulor blir det personliga nyckelringar.

Du behöver:

  • träkulor
  • lack
  • penslar
  • svart tusch
  • hobbyfärg
  • metallring (nyckelringar finns i hobbyaffärer)
  • lädersnören
  • garn och skinn till hår
  • skisspapper

Gör så här:

  1. Börja med att lacka de träkulor som skall användas till ansikte. Det gör man för att tuschen inte ska spridas ut i träet. Ett tips är att trä kulorna på ett sugrör medan man målar, då blir det inte så kladdigt.
  2. Skissa upp enkla ansikten i cirklar. Överdriv det som är mest karakteristiskt - Andy Warhols stora glasögon och Dalis mustasch.
  3. När du har en plan på hur typerna skall se ut målar du de träkulor som ska ha en basfärg. Låt torka.
  4. Måla hår och eventuella detaljer - en guldkedja till Kahlo, mindre kulor till hårknutar osv.
  5. Andy Warhol hade ju en magnifik frisyr. Överdriv den genom att använda lite vitt fårskinn som du limmar fast med limpistol.
  6. Ansiktena är egentligen bara några välvalda streck som görs bäst med tuschpenna.
  7. När allt har torkat knyter du fast läderremmarna i nyckelringarna och trär på kulorna.
  8. Voila, några nyckelpersoner inom konsten!

    Får jag presentera: Salvador Dali, Frida Kahlo, Andy Warhol och Vincent Van Gogh.

    Nyckelringar med figurer gjorda av träkulor. Figurerna föreställer kända konstnärer.
    Nyckelringar med figurer gjorda av träkulor. Figurerna föreställer kända konstnärer. Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström Strömsö,karikatyrer,Nyckelring,konstnärer,handarbeten (produkt),pyssel,Gör-det-själv

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi på redaktionen

  • Kvällsgröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bönor och ärter med trattkantareller och parmesan

    Baljväxter används alldeles för lite med tanke på att de suger upp smak och blir väldigt aromatiska och mustiga när man väl ger dem en chans! Vi gör en krämig och fyllig rätt som piffas till med en enkel fänkålssallad.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • Citrus confit

    Konservering i sockerlag ger hållbarhet i flere månader.

    Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

  • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

    Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

    Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

  • Energikick med superpulver

    Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

    Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

  • Nyttiga nötter och eget nötsmör

    Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

  • Vaklucka - lucka till isvak

    För regelbundet bad i vaken hela vintern.

    Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

  • Lekfulla fönsterdekorationer

    Rita direkt på fönstret och skapa magi!

    Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Kvällsgröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Gröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Kitsch och ett gammalt gökur

    Camilla återupptäcker och återuppväcker ett gökur.

    Att omge sig med saker som gör en glad är en riktigt fiffig linje att följa. Att stiga ur sin komfortszon och ta ett färgglatt steg åt sidan kan kännas bra. Att mixa stilar utan begränsning och upptäcka att man befinner sig i kitschens värld är underbart!

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • Bästa burken är återanvänd

    Zero waste med konstnärliga burkar.

    Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

  • Marockanska inlagda citroner

    En god och frisk krydda till en mängd olika rätter.

    Marockanska citroner är citroner inlagda med salt. Vi gör en aningen mjukare variant som blir en god och frisk krydda till en mängd olika rätter. Men det gäller att vara ute i god tid - den här burken ska nämligen stå en hel månad innan man öppnar och smakar!

  • "Zero waste" -sik

    Ät hela fisken!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Kyld flaska och lätt hand ger rätta hugget

    Lär dig sabrera champagnen elegant!

    Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.

  • Gotländsk saffranspannkaka

    Som en gyllene variaton på julgröten.

    På Gotland har saffran importerats i sådana mängder att den nästan blivit en gotländsk krydda. För saffransälskaren är det här en gyllene efterrätt eller varför inte ett sätt att variera den traditionella risgrynsgröten på julafton.

  • Julens lutfisk à la Mannerström och Björklund

    Lutfisken hålls länge än kvar på julbordet.

    Lutfisken delar ofta åsikterna. Men får många är den ett måste på julbordet, däribland för Leif Mannerström. Här bjuder Leif och Michael på var sin variant, bägge med förmåga att hålla lutfisken kvar på julbordet långt in i framtiden!