Hoppa till huvudinnehåll

Stormosképlaner tas inte upp i stadsstyrelsen - men projektet lever vidare

Hanaholmens kraftverk, bild tagen från Havshagen i februari 2016
Föreningarna som står bakom moskeprojektet drar tillbaka sin ansökan om en tomtreservation. Tomten i fråga finns mellan Hanaholmens kolkraftverk och Sörnäs strandväg. Hanaholmens kraftverk, bild tagen från Havshagen i februari 2016 Bild: Yle/Helena von Alfthan kolkraftverk

Planerna på en stormoské i Helsingfors går inte vidare till stadsstyrelsen. De föreningar som står bakom projektet meddelar att de drar tillbaka sin ansökan om en tomtreservation eftersom det politiska motståndet mot projektet varit stort.

Kultur- och religionsforumet Fokus, Muslimförbundet i Finland och Finlands muslimkvinnor drar tillbaka sin ansökan om en tomtreservering för en moské och ett servicecenter från stadsstyrelsens behandling.

Projektets ledare Pia Jardi säger att de kommer att fortsätta jobba för att få en stormoské till Helsingfors, men tar en stunds betänketid.

Nästa steg är att grunda en stiftelse som kan driva projektet.

- Vi fortsätter jobba med projektet. Tanken på en stormoské i Helsingfors har inte begravts med det här.

I andra delar av Europa har man inte ifrågasatt finansieringen av moskéer på det här sättet
porträtt på pia jardi en snöig vinterdag
Pia Jardi vill se en sunnimuslimsk moské i Helsingfors. porträtt på pia jardi en snöig vinterdag Bild: Yle Victoria Wirén porträtt,pia jardi

Helsingforspolitikerna har ifrågasatt det att finansieringen kommer från Bahrain. Pia Jardi ser inte projektets finansiering som problematisk och påpekar att liknande projekt i Sverige finansierats med utländska medel.

- I andra delar av Europa har man inte ifrågasatt finansieringen av moskéer på det här sättet, säger Jardi.

Förbunden bakom Oasis-projektet har bekantat sig med stadsmiljönämndens beslut och överväger att ta upp frågan om en tomtreservering senare.

Stormoskén ska drivas av en sunnimuslimsk församling

Pia Jardi berättar att stormoskén är tänkt att bli en sunnimoské. Hon ser det som naturligt att moskén ska ha en religiös inriktning, även om den är öppen för alla att besöka.

- Det ska bli en sunni-moské dit alla kan komma för att be. Kyrkor drivs också av en församling som kan vara luthersk, katolsk eller grekisk-ortodox. Tänk på domkyrkan i Helsingfors, det är en luthersk kyrka som alla får besöka, säger Pia Jardi.

Enligt Jardi kommer den kommande stormoskén att ha bättre utrymmen för kvinnor och barn än de nuvarande bönerum som finns till förfogande för muslimer i Helsingfors.

Läs mera:

Stormoskén får inte understöd hos politiker i stadsstyrelsen

Planerna på en stormoské ser inte ut att vinna bifall bland politikerna i Helsingfors stadsstyrelse. På måndag fattas beslutet om en tomtreservering.

Läs också