Hoppa till huvudinnehåll

Trump, dopning, pensioner och en bortsprungen ko – Putin hann med många ämnen under sin årliga presskonferens

Rysslands president Vladimir Putin svarar på frågor den 14 december 2017.
1640 journalister följde presskonferensen på plats Rysslands president Vladimir Putin svarar på frågor den 14 december 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,Ryssland,TV-studio,presskonferens

Det blir troligen ett misstag från president Putins sida som blir det man efteråt minns från årets stora presskonferens.

Putin läste nämligen fel på ett plakat som en tatarisk journalist höll. Han trodde att där stod ”Putin bye bye” alltså ungefär ”hej då Putin” då det i själva verket stod ”Putin babaj” på plakatet. Babaj betyder morfar eller farfar på tarariska.

- Mina gamla ögon bedrar mig, konstaterade Putin.

Politik bakom dopningsbeslut

Dopningsskandalen som har lett till att Ryssland stängs ut från OS nästa år är enligt Putin politiskt motiverad. Han hävdar att den avsiktligt togs upp just inför presidentvalet i Ryssland.

- Jag vet att det är så, sa Putin.

Han erkänner att det har förekommit dopning bland ryska idrottare, men det förekommer också i andra länder utan att frågan politiseras, anser Putin.

Omogen opposition

Journalisten Ksenia Sobtjak från webbtv-kanalen Dozjd ställde en fråga om oppositionens villkor i den ryska inrikespolitiken. Sobtjak vill själv ställa upp i presidentvalet.

Då Putin själv tidigare under pressmötet hade sagt att oppositionen är omogen kontrade Sobtjak med att säga att oppositionen visst är mogen.

- Men oppositionspolitiker dödas eller fängslas, är makten rädd för ärlig konkurrens, frågade hon.

Putin svarade med att konstatera att oppositionen inte har något konstruktivt att komma med.

- Er egen devis är ”Mot alla” – men vad erbjuder ni själv, sa Putin.

Han tillade att folket inte vill ha ett liknande händelseförlopp som i Ukraina. Konkurens är bra, men inte radikalisering, hävdade Putin som också underströk att makthavarna inte är rädda för någon.

Väldigt få utländska frågor

Den ukrainske journalisten Roman Tsimbaljuk som är permanent stationerad i Moskva fick åter en gång ställa en fråga. Det har han fått göra varje år sedan Ryssland annekterade Krim.

Han ville bland annat veta hur det ska bli med utväxlingen av krigsfångar.

Putin svarade inte direkt på frågan men lät förstå att allt beror på Kiev. Som vanligt kritiserade han Ukraina för att inte fullfölja Minsk-avtalet om eldupphör i östra Ukraina. Putin sa också att Ryssland inte har trupper i östra Ukraina.

- Men där finns ett slags militära formationer som kan stå emot vilket som helst anfall mot Donbass, sa han utan att definiera vilka formationerna är.

Trump vill närma sig Ryssland – men kan inte

Beträffande förhållandet mellan USA och Ryssland sa Vladimir Putin att president Donald Trump hindras från att normalisera förhållandet till Ryssland. Putin talade om ”välkända orsaker” utan att förklara vad han avsåg.

På en fråga om Trump och han själv säger ni eller du till varandra svarade Putin att de tilltalar varandra med förnamn.

Ryssland har länge betonat ett utökat samarbete med Kina. Det kom också upp under presskonferensen då Putin noterade att Kina är med och finansierar anläggningar för flytande naturgas i det arktiska området.

Inga överraskningar

Beträffande läget i Mellanöstern kom Putin inte med något egentligt nytt. Det fanns före presskonferensen förväntningar på att han skulle ha något förslag om nya fredstrevanden i trakten, men något sådant kom alltså inte.

Ekonomin har repat sig

Den absolut största delen av frågorna under presskonferensen handlade om Rysslands ekonomi. Putin fick möjlighet att läsa upp goda resultat för hur landets affärer utvecklas.

Han kunde också ge lugnande besked bland annat till bönder och småbarnsföräldrar.

Bönder som inte kan sälja sin skörd på nära håll ska få hjälp av transportstöd från staten och småbarnsfamiljer ska få utökade understöd.

Bland annat ska det så kallade moderskapskapitalet som Putin införde år 2005 förändras.

Kapitalet betalas ut till mammor som har fött sitt andra barn. Tidigare kunde familjen använda kapitalet för boende eller för barnets utbildning.

Enligt de nya reglerna ska familjerna också kunna använda pengarna för att betala för dagvård. Summan är inte stor, omräknar i euro handlar det om några tusen.

Den smärtsamma frågan om pensioner

En av de stora frågorna för den ryska statsbudgeten under de kommande åren är huruvida pensionsåldern ska höjas eller inte. I dag har kvinnor rätt till pension vid 55 år, män vid 60.

Frågan är mycket omstridd och motståndet mot en höjning är kompakt. Samtidigt är det många, bland andra landets tidigare finansminister Aleksej Kudrin, som hävdar att pensionsåldern måste höjas, annars blir det omöjligt att balansera budgeten.

Även om pensionerna i medeltal är mycket små är de sammanlagt en stor belastning för statsbudgeten. Andelen människor som med sina skatter finansierar pensionerna blir allt mindre i förhållande till andelen som lyfter pension.

Putin sade i dag att pensionsåldern är låg, och att den förväntade livslängden också var mycket lägre då de nuvarande åldersgränserna infördes. Han tog ändå inte ställning till en höjning. Istället räknade han upp argument för och emot och konstaterade att frågan måste lösas.

Det har redan länge ansett ganska klart att pensionsåldern kommer att höjas ganska snart efter att Putin har återvalts som president. Valet hålls i mars nästa år.

En bångstyrig ko

Presskonferensens märkligaste fråga handlade om en bonde som hade ställts inför rätta för att ha fäst en apparat för gsm-spårning på sin ko.

- Hur är det möjligt, man får ju fästa sådana på katter, varför inte på kor, frågade Putin.

Man kan anta att bonden inte kommer att dömas i det här fallet. Enligt journalisten som ställde frågan hade kon varit benägen att rymma från sin flock, och därför fästes apparaten på den.

I Ryssland betar kor nästan alltid fritt, utan stängsel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes