Hoppa till huvudinnehåll

Tusen åskådarplatser till i Vasa ishall om fullmäktige godkänner jätteprojekt

Ritning av den nya ishallen.
Budgeten för ishallsprojektet är 16,5 miljoner euro. I summan ingår inte kommunalteknik eller andra arbeten som utförs utanför tomten. Ritning av den nya ishallen. Bild: Laaja arkitekter ishallar,Vasa Arena

Vasas fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) utgår från att fullmäktige ger grönt ljus för att renovera Vasa ishall. Inom SDP höjs kritiska röster mot processen.

På måndag ska Vasa stadsfullmäktige fatta beslut om ishallsprojektet, en renovering för 16,5 miljoner euro. Investeringsbeslutet skulle klubbas igenom redan tidigare men sköts upp på grund av att den slutgiltiga prislappen saknades. Förra veckan godkände stadsstyrelsen prislappen.

Trots att fullmäktige inte ännu gett grönt ljus för ishallssatsningen ställde samkommunen Vasaregionens Arenor till med presskonferens på torsdagen för att berätta om planerna för renoveringen.

- Det kommer att bli en modern arena med utrymmen som är tillgängliga för alla besökare, utan katakomber och svårorienterade korridorer som finns på många andra orter, sammanfattar styrelseordförande Mathias Skytte (SFP), planerna.

Ritning av den nya ishallen utifrån.
Tanken är man behåller ishallens gavlar som förut men ishallen växer mot parkeringen som vetter mot centrum. Ritning av den nya ishallen utifrån. Bild: Laaja arkitekter ishallar,Vasa Arena

Framförallt ökar publikkapaciteten ordentligt - från nuvarande 4 163 platser till cirka 5 100 åskådarplatser.

Ishallen ska också bli mer handikappanpassad.

- I dag kan rullstolsbundna visserligen gå och se på ishockey i Vasa men till exempel VIP-båsen är inte tillgängliga med rullstol. Det kommer vi att ändra på i den nya hallen, säger Skytte.

En modernare ishall ger en helt annan inramning av ishockeymatcher och andra evenemang.― Mathias Skytte, Vasaregionens arenor

Man har också planerat in en helt ny tredje våning med en restaurang för drygt 200 besökare. Restaurangen ska betjäna både under ishockeymatcher och andra evenemang.

En liknande restaurangvåning som den som planeras i ishallen i Vasa finns på Seinäjoki fotbollsstadion.

Vill uppfylla framtidens ligakrav

Målen med att modernisera ishallen är att göra behövliga grundrenoveringar, förbättra energieffektiviteten och uppfylla ligakraven både nu och i framtiden.

- Det blir en helt annan upplevelse både för utövare och konsumenter, säger Mathias Skytte.

Han säger att en större och modernare ishall också skapar andra förutsättningar för Vasa Sport att driva verksamheten.

- Försäljningen kring matcher och andra evenemang kan lyftas till en annan nivå, vilket också betjänar konsumenterna. Man hinner faktiskt få sig en hotdog under pausen utan att det är enorm trängsel.

Ritning av den nya ishallen.
Ritning av den nya ishallen. Bild: Laaja arkitekter ishallar,Vasa Arena

Mathias Skytte säger att han tror hårt på budgeten för ishallsprojektet förutsatt att Vasas fullmäktige ger grönt ljus på måndag.

Blir det grönt ljus kan byggandet inledas 2018 och den förnyade hallen stå klar vintern 2020.

"Inte så betungande projekt för Korsholm"

Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg deltog också i torsdagens presstillfälle eftersom Vasaregionens arenor ägs av både Vasa och Korsholm.

Korsholms andel av summan på 16,5 miljoner euro är 1,9 miljoner.

- För vår del är det inte ett så betungande projekt. Man måste ju se på helheten och se vad man får, och det är en hall som ger helt nya möjligheter, säger Ahlberg.

- Man kan ha helt andra slags konserter till exempel. Kanske man kan tänka sig VM-matcher i ishockey och sådant som det inte alls har kunnat vara tal om tidigare.

Rurik Ahlberg på Yle i Vasa.
Rurik Ahlberg Rurik Ahlberg på Yle i Vasa. Bild: Yle/Kati Enkvist ahlberg

Rurik Ahlberg säger att frågan om att investera i ishallen inte varit en så stor fråga i Korsholm.

- Jag tror nog det finns en ganska stor acceptans för den här investeringen.

Hur tänkte ni kring tidpunkten, att ordna ett presstillfälle innan fullmäktige klubbat igenom beslutet?

- Det är ju en del av den allmänna informationen om vad man fattar beslut om. Men den stora dagen är såklart på måndag i Vasa stadsfullmäktige när man avgör frågan.

Utgår från att det blir grönt ljus

Vasas fullmäktigeordförande Joakim Strand (SFP) säger att han utgår från att investeringen i ishallen klubbas igenom på måndagens fullmäktigemöte.

- Det här är ett av många steg som tas för att stärka regionens konkurrenskraft. Vi får se på måndag, men jag upplever inte att det finns något stort motstånd mot projektet.

Joakim Strand
Joakim Strand (SFP), fullmäktigeordförande i Vasa. Joakim Strand Bild: Yle/Anna Ruda Joakim Strand

SDP-gruppen tudelad

Socialdemokraternas fullmäktigegrupp är splittrad i ishallsfrågan.

Det finns kritik inom vår grupp och jag vet att det finns kritiska röster i andra partier också.― Matias Mäkynen, SDP

Gruppordförande Matias Mäkynen säger att en del i gruppen vill att Vasas andel av projektet ska vara maximalt tio miljoner euro.

Det betyder att det i den summan också ska ingå stadens andel av det lån som Vasaregionens arenor ska lyfta.

I stadsstyrelsens förslag tillkommer låneandelen utöver Vasas andel på tio miljoner euro.

Matias Mäkynen politiker.
Matias Mäkynen Matias Mäkynen politiker. Bild: Yle/Kalle Ranta matias mäkynen

Matias Mäkynen säger att det finns kritik inom den socialdemokratiska gruppen mot processen kring ishallsrenoveringen.

- Först såg det ut som att det fanns flera alternativ men i slutändan presenteras endast ett alternativ och det är att man bara måste investera nu.

Centergruppen har möte på lördag

Centerns fullmäktigegrupp har möte på lördag. Gruppordförande Anne Rintamäki säger att hon har en åsikt i frågan men att hon inte uttalar sig före mötet.

Yle Österbotten har också försökt nå gruppordförandena för De Gröna, Kristdemokraterna och Vänsterförbundet.

Oavsett hur omfattande renoveringen blir är ishallen i behov av grundrenovering.

I dag spelas cirka 600 matcher om året i ishallen. Antalet träningstimmar uppgår till 8 000. Dessutom ordnas konserter och andra evenemang i ishallen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten