Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning: Fiske viktigt för många finländare – Kimitoöbon Kenny Andersson fiskar 150 dagar om året

Ung man med kastspö i handen.
Fiske betyder lugn och ro för Kenny Andersson. Ung man med kastspö i handen. Bild: Yle/Monica Forssell sportfiske,Kenny Andersson

Med vana rörelser svingar Kenny Andersson kastspöet och det färggranna gummidraget landar i vattnet en bit från bryggan.

Den här tiden på året är det abborren, gäddan och gösen som nappar. Andersson hör till den grupp av finländare som inte skulle kunna tänka sig en tillvaro utan fiske.

- Det är en skön känsla att få komma ut lite i lugn och ro och inte behöva fundera på något, säger Andersson.

Neljätoista perattua ahventa kalliolla
För det mesta släpper Kenny Andersson tillbaka fisken i havet eller sjön men till exempel abborrar tar han ibland med sig hem. Neljätoista perattua ahventa kalliolla Bild: Tina Cavén abborre,fiske

Tillsammans med en kompis deltar Andersson också i bland i tävlingar och har också placerat sig hyfsat sig bra.

Aktivt fiske populärare än passivt fiske

Enligt en undersökning som Forststyrelsen nyligen låtit utföra är fiske som kräver aktiv närvaro av fiskaren populärare än passivt fiske. Det betyder till exempel mete, spinnfiske, pimpelfiske och flugfiske framom nätfiske och fiske med katsa.

- Det är nog intressantare att känna huggen och när fisken tar. Lägger man ut nät är det bara att vänta och se. Här får man lite prova sig fram, berättar Andersson som också påpekar att fiskeframgång inte har så mycket med tur som med kunskap att göra.

- Lite tur kanske det handlar om att man kommer på en stor fisk men inte handlar det om tur om man vet var fisken lever och hur den beter sig under olika årstider.

Ivrigaste fiskaren fiskar nästan varje dag

Cirka 2 000 personer deltog i Forststyrelsens fiskeundersökning. Enligt enkäten fiskar de flesta bara tillfälligt och högst fem gånger per år men över 20 procent fiskar betydligt oftare, tio eller fler gånger om året.

Den ivrigaste fiskaren i enkäten uppgav att han fiskat hela 300 gånger under det gångna året.

Ett flöte till ett metspö ligger på en vattenyta bredvid några vasstrån.
Ett flöte till ett metspö ligger på en vattenyta bredvid några vasstrån. Bild: Mostphotos mete,fiske,sommar,Flöte

Av männen hade ungefär hälften fiskat under det gångna året och av kvinnorna en tredjedel.

Nästan 70 procent av de tillfrågade hade metat eller pimpelfiskat under det gångna året medan drygt 50 procent hade idkat handredskapsfiske, det vill säga fiskat med kastspö eller sysslat med flugfiske.

För Andersson blir det 120 -150 fisketurer om året.

- Jag brukar åka ut genast efter jobbet klockan fyra och stanna ute till nio-tio på kvällen, säger Andersson.

Man står på brygga och fiskar med kastspö.
Kenny Andersson tycker det är betydligt intressantare att fiska med kastspö än med nät. Man står på brygga och fiskar med kastspö. Bild: Yle/Monica Forssell sportfiske,Kenny Andersson

Andersson har alltid varit intresserad av fiske men för några år sedan fick hobbyn en djupare innebörd då livet i allt för hög grad började kretsa kring att festa.

- Man höll på med det alla helger och jag blev trött på det och kände att jag ville hitta på något annat. Det här är nog en mycket bättre hobby det här.

Fånga och släppa

Hur finländaren förhåller sig till själva fångsten framgår inte ur undersökningen men för Andersson är det nästan alltid ”fånga och släppa” som gäller. Skadar sig fisken av kroken behåller han ändå fångsten.

- Om gälarna går sönder och fisken blöder, då släpper jag nog inte tillbaka den för då klarar den sig inte, förklarar Andersson.

Drag för molniga, regniga sommardagar. Främst för gädda. Grönt och orange är ambulansfärger, på det draget nappar också öring och stor abborre.
Drag för molniga, regniga sommardagar. Främst för gädda. Grönt och orange är ambulansfärger, på det draget nappar också öring och stor abborre. Bild: Mika Viitanen/FishingLords stora abborrar

En del anser att fiske enligt ”fånga och släppa” är djurplågeri och båtlag som stryker förbi bryggor och stränder kan också irritera.

- Det förstår jag nog att det kan störa om båtarna kommer för nära men annars kan jag inte förstå att det irriterar. De som sportfiskar släpper ju vanligtvis tillbaka fisken, säger Andersson.

För Andersson är fiske en hobby han sysslar med året runt och han ser redan fram emot att isen så småningom ska lägga sig i sjöar och havsvikar. Då är det nämligen dags för ismete.

- Då har man spön med död mört ute, tänder en brasa på isen, lagar lite mat och tar det lugnt, myser Andersson.

Läs också