Hoppa till huvudinnehåll

Brandman dog i släckningsarbetet av markbrand i Kalifornien

Flammor från en moteld som anlagts för att bekämpa en markbrand i Santa Barbara County.
Flammor från en moteld som anlagts för att bekämpa en markbrand i Santa Barbara County. Bild: EPA-EFE/MIKE ELIASON / SANTA BARBARA COUNTY FIRE / markbränder,Kalifornien,USA

En brandman har dött i USA i släckningsarbetet av en av de största markbränderna i Kaliforniens historia, uppger myndigheterna. Räddningsmyndigheterna har inte gett ut några närmare uppgifter om fallet.

- Det är med tungt hjärta jag berättar att en brandman har dött i en olycka kopplad till Thomas. Vi minns brandmannen och hans närmaste i våra böner, skriver ledaren för räddningsväsendet i Kalifornien på Twitter.

Den största av markbränderna som härjar i södra Kalifornien i närheten av Los Angeles, Thomas, är bara till cirka 30 procent under kontroll, uppger myndigheterna.

Thomas, som fattade eld för tio dagar sedan, har hittills bränt upp redan 960 kvadratkilometer mark. Myndigheterna säger att det är den fjärde största markbranden i delstatens historia.

Tusentals personer har evakuerats och närmare 1 000 byggnader har förstörts av Thomas. Markbranden hotar ytterligare 18 000 byggnader.

Sammanlagt härjar sex markbränder i södra Kalifornien i närheten av Los Angeles. Med undantag för Thomas är bränderna nästan helt under kontroll.

Brandbekämpning med flygplan i Santa Barbara County i Kalifornien den 14 december 2017
Brandbekämpning med flygplan i Santa Barbara County i Kalifornien den 14 december 2017 Bild: EPA-EFE/MIKE ELIASON / SANTA BARBARA COUNTY FIRE markbränder,Kalifornien,USA

Över 1 000 kvadratkilometer mark har brunnit och hundratusentals personer har evakuerats undan de sex markbränderna. Vid sidan om räddningsarbetaren har en 70-årig kvinna, som försökte fly undan bränderna, dött.

Det torra vädret och de starka vindarna har förvärrat bränderna.
Kaliforniens guvernör Jerry Brown sade på tisdagen att markbränderna, som förstör delstaten, borde ses som en varning också på andra områden som hotas av klimatförändringen.

- Det är fakta att de här bränderna kommer att bli allt vanligare, det visar vetenskapen oss, säger han.

Den mest destruktiva branden i Kaliforniens historia är en brand som härjade år 2003, brände nästan 1 100 kvadratkilometer mark och förstörde närmare 3 000 byggnader.

Text: FNB-AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes