Hoppa till huvudinnehåll

Dålig skörd kan märkas också nästa sommar — många bönder funderar på framtiden

Sädesfält under orolig himmel.
Sädesfält under orolig himmel. Bild: mycola korn (sädesslag),korn

Nu har jordbrukarna facit på hur skörden blev efter den kalla och regniga sommaren och hösten. Speciellt i norra svenska Österbotten blev skörden inte bra.

Trots långa och dyra torkningstider duger en stor del av spannmålet bara till foder.

Jordbrukaren och utsädesodlaren Torolf Bonäs i Nykarleby berättar att när det blir dags att så igen till våren kan det bli brist på utsäde.

- Det kommer att bli ett ganska stort problem eftersom skörden av vårvete som utsäde blev så liten, säger Bonäs.

Bonäs säljer normalt utsäde till andra jordbrukare. Men eftersom skörden för de flesta jordbrukare blev sen i höstas hann inte jordbrukarna så det som ska sås på hösten.

- I år har vi bara sålt två säckar råg och sju säckar vårvete som utsäde och säkert har ju någon annan sålt också, men jag tror att det är en ganska dramatisk förändring med de sådda höstgrödorna i år.

Torolf Bonäs kontrollerar att kornet är moget
Torolf Bonäs kontrollerar att kornet är moget Bild: Yle/Anna Ruda korn (sädesslag),torolf bonäs

Dåligt skördeår märks också nästa år

Bonäs tror att den dåliga tillgången på utsäde och den uteblivna höstsådden kommer att märkas på de Österbottniska åkrarna nästa sommar.

- Korn, havre och vall kommer att odlas som normalt. Men ettårig vall kommer att bli vanligare eftersom spannmålsodling har för dålig lönsamhet.

Eftersom spannmålet var blött och kallt när det skördades i höstas har torkningskostnaderna för jordbrukarna varit större än normalt.

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA startade projektet "Ta hand om bonden" i början av året. Nu har projektarbetare Susann Rabb kontakt med många bönder som har en mer eller mindre misslyckad skörd bakom sig.

- Den bästa hjälpen som jag kan ge och som också bönderna uppfattar som den största hjälpen är att vi sätter oss ner tillsammans och går igenom situationen, säger Rabb.

Susann Rabb, projektarbetare på LPA som hjälper bönder i hela Svenskfinland.
Susann Rabb. Susann Rabb, projektarbetare på LPA som hjälper bönder i hela Svenskfinland. Bild: Yle/Joni Kyheröinen ta hand om bonden

Ser på helheten

Tillsammans med bonden går Rabb igenom helheten som produktion, ekonomin, relationerna och framtiden på gården.

- Väldigt sällan är det bara en sak vi ser på, vi ser på vad som är bäst för hela gården, säger Rabb.

Om Rabb tillsammans med bonden kommer fram till att det till exempel skulle behövas mera ekonomisk expertis hjälper Rabb bonden att komma i kontakt med en sådan.

- Om man känner sig väldigt uppgiven och trött och vill gå och tala med en psykolog eller terapeut så ordar vi det. Till min stora glädje tror jag det är många som tack vare det här projektet har tänkt att vi ska ta itu med de här sakerna och se om jag kan börja må bättre, säger Rabb.

Ekonomiskt bidrag

LPA, som också Susann Rabb är anställd av, kan ge en betalningsförbindelse åt sina medlemmar på 500 euro som bönderna exempelvis kan använda till att gå till en psykolog eller till att gå och få ekonomisk rådgivning.

På många ställen är det inte första året som skörden har misslyckats. Torolf Bonäs säger att det nu är många jordbrukare och bönder som funderar på hur de ska göra nästa år.

Samtidigt köper en del redan utsäde för nästa sådd.

- Jordbrukare är i allmänhet framåt och jobbar på, säger Bonäs.

Enligt Bonäs fattar bönderna inte de avgörande besluten den här tiden på året. Han säger att det är i mars eller april som de bestämmer sig hur följande säsong ska se ut på gården.

- Det blir nog många som kommer att ha problem att räkna ut hur de ska få insatserna sina att löna sig, säger Bonäs.

Också Susann Rabb har talat med många som funderar på hur framtiden ska se ut.

- Många vill fundera på vilka alternativen är. De börjar vara riktigt trötta på sin situation och de vill ha hjälp med att tillsammans med olika experter hitta olika alternativ för framtiden, säger Rabb.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten