Hoppa till huvudinnehåll

En del unglejon blir utan julklapp – långt läger inför VM inleds nu

Jussi Ahokas.
Jussi Ahokas tar ut laget dagen före julafton. Jussi Ahokas. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press ishockey,Jussi Ahokas,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

De av Finlands U20-hockeyherrar som tagits ut till årets VM-läger väntar sannolikt på julen med samma iver som då de i barndomen fick sina första skridskor i julklapp.

– Under lägrets gång ska vi få spelet i skick och svetsa ihop spelarna till ett lag. Vi ska också koncentrera oss på fasta situationer, säger chefstränaren Jussi Ahokas.

Men en del av lägertruppen kommer att bli utan julklapp: fem av de 28 unglejonen får ingen VM-biljett. Det slutliga VM-laget lär offentliggöras den 23 december. Första VM-nedsläpp blir det på annandag jul.

I dag inledde 20 av Finlands spelare sin resa till lägret i USA.

– Genast på lördag ska vi ut på isen men vi måste ta jet lagen i beaktande. Sedan kommer vi att jobba hårt med is- och fysträning, säger Ahokas.

I USA ansluter ytterligare sju spelare till laget direkt, och forwarden Janne Kuokkanen kommer med i ett senare skede. Kuokkanen har denna säsong spelat i Carolina i NHL samt i farmarligan AHL.

– Vi ger inte ut datumet då Kuokkanen ansluter till offentligheten eftersom det inte är hundraprocentigt säkert. Deras lag kan drabbas av skador. Men vi har information om att Kuokkanen ansluter till laget, säger Ahokas.

Bekant trupp för tränaren

Unglejonen har nu en och en halv vecka på sig att bli du med den smalare nordamerikanska rinken och hitta formen som krävs för att kämpa om världsmästerskapet. Nästa vecka väntar träningsmatcher mot Schweiz och Tjeckien.

– Vi fick de motståndare vi behöver, säger Ahokas.

I januari i år tvingades Finland kvala för att behålla sin plats i A-serien i junior-VM. Den förra VM-turneringen var en enorm besvikelse för de då regerande världsmästarna Finland.

Lagets tränare Jukka Rautakorpi fick sparken mitt i turneringen och ersattes av Ahokas. Nio spelare från det föregående VM-laget finns med i årets lägertrupp.

– Många länder har ett ännu längre läger inför VM så där har vi ingen fördel.

Men en fördel har Ahokas helt klart. Våren 2016 lotsade han Finlands U18-landslag till VM-guld. Stommen från det laget bildar nu stommen i U20-VM-lägertruppen.

(FNB)